Δύο μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης (Βυζαντινού Πολιτισμού και Λαογραφικό-Εθνολογικό) είναι κλειστά, ενώ ολόκληρο εισιτήριο πληρώνουν οι επισκέπτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά μισή βόλτα κάνουν καθώς πολλές από τις αίθουσές τους παραμένουν απρόσιτες για το κοινό. Αιτία; Δεν επαρκεί το προσωπικό φύλαξης, καθώς οι συμβάσεις των εκτάκτων (συμβασιούχων) έληξαν και πρέπει να ανανεωθούν ή να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε κρατήσει και πέρυσι, για δεκαπέντε περίπου μέρες από την έλευση του 2010, κλειστά ορισμένα μουσεία. Στο μεταξύ, λόγω έλλειψης δύο φυλάκων, λίγο έλειψε να κλείσει και το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο ενημέρωνε µέσω της ιστοσελίδας του μέχρι και προ λίγων ημερών ότι δεν θα λειτουργούσε για το κοινό. Ανοιχτό παραμένει και το Μουσείο του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη (ανήκει στην αρμοδιότητα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού). Ήταν αυτό που προκάλεσε πέρυσι την Πρωτοχρονιά τα περισσότερα προβλήματα λόγω της ιδιαίτερα υψηλής του επισκεψιμότητας (της υψηλότερης στην πόλη).
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (του οποίου όλες οι πτέρυγες έχουν κλείσει) Δημήτρης Ναλπάντης δηλώνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί εδώ και αρκετές ημέρες σχετικά µε το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει απάντηση. Στο Μουσείο λειτουργεί µόνο η αίθουσα µε την εικαστική έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη. Όλες οι εκθέσεις του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης –και η περιοδική– θα παραμείνουν κλειστές τις Κυριακές «λόγω µη έγκρισης των υπερωριών και εξαιρέσιμων των φυλάκων για το 2011». «Εάν κάποιοι επισκέπτες µας ζητήσουν να δουν κάποια αίθουσα που είναι κλειστή, θα την ανοίξουμε κανονικά», δηλώνει η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευκρινίζοντας ότι «το συγκεκριμένο πρόβλημα συμβαίνει πάντοτε στην αρχή του χρόνου και δεν πρόκειται για δυσρυθμία που προέκυψε φέτος».
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δρομολογεί λύση: σκοπεύει να διοχετεύσει τους 194 διοριστέους του 2009 στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα µε στόχο να µη μείνουν απρόσιτα τουλάχιστον τα μείζονος σημασίας μνημεία και μουσεία. Την ίδια ώρα μια υπογραφή που εκκρεμεί στο υπουργείο Οικονομικών κρατά μακριά από θέσεις-κλειδιά 2.500 άτομα που θα μπορούσαν όχι µόνο να καλύψουν επίμαχα κενά, αλλά και να προωθήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ, ενώ την Τρίτη η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να μεταταχθούν στο ΥΠΠΟΤ περί τους 500 εργαζομένους.

Πηγή: Τα Νέα, 5/1/2011