Ο άνδρας ήταν περίπου 30 ετών. Τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη από αιχμή βέλους. Ο θάνατος ήταν σύντομος και προκλήθηκε από την ακατάσχετη αιμορραγία. Το μοιραίο συμβάν έγινε κοντά στο χωριό του, όπου μεταφέρθηκε νεκρός για να ταφεί.

Οι λεπτομέρειες για τον παραπάνω θάνατο ενός άνδρα στη σημερινή Τουρκία αφορούν ένα γεγονός που πραγματοποιήθηκε πριν 8.500 χρόνια και ήρθε στο φως μετά από ανασκαφή τύμβου της Χαλκολιθικής Περιόδου στην περιοχή Bursa. Πώς γίνεται όμως να γνωρίζουμε τόσες λεπτομέρειες;

Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Songül Alpaslan Roodenberg, δεν ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου για το σκελετό, που βρέθηκε σε εμβρυακή στάση στον τύμβο Aktopraklık. Η διατήρηση ενός βέλους από πυριτόλιθο στην σπονδυλική στήλη υπαγορεύει την καταστροφή της κοιλιακής αορτής και πρόκληση μοιραίας αιμορραγίας. Η ταφή του σε εμβρυακή στάση επίσης θα ήταν αδύνατη αν είχε γίνει σε χρονική απόσταση από τον θάνατο, κάτι που υπαγορεύει τη γειτνίαση του τόπου του θανάτου με εκείνον της ταφικής φροντίδας. Τέλος, η ταφή στο Aktopraklık, όπου έχουν βρεθεί 60 ακόμη ταφές οι οποίες συνδέονται με μια πρώιμη αγροτική κοινότητα, στηρίζει την εκδοχή ότι ο νεκρός ήταν μέλος της κοινότητας αυτής και τάφηκε σύμφωνα με τα έθιμα.

Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί όμως είναι η ιδιότητα του ανθρώπου αυτού. Ήταν βοσκός, κυνηγός ή πολεμιστής; Όποιος και να ήταν, η ταφή του μας δίνει μια ευκρινή εικόνα της ζωής και του θανάτου στην προϊστορική Τουρκία.

Πηγή: Today’s Zaman, 9/12/10

Ζ.Ξ.