Με μουσικές καλοκαιρινές και ρομαντικούς περιπάτους σε χώρους αρχαίους, αδιαπραγμάτευτης ομορφιάς και κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι γιορτάστηκε χθες η αυγουστιάτικη πανσέληνος. Στην Αθήνα πλήθη κόσμου ανηφόριζαν από νωρίς προς τον βράχο της Ακρόπολης, πολλοί στάθηκαν στο Μουσείο ενώ άλλοι προτίμησαν την ατμοσφαιρική αυλή του Νομισματικού Μουσείου- Μέγαρο Σλήμαν στην Πανεπιστημίου. Στους 104 έφθασαν τελικώς οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετείχαν στον εορτασμό απ΄ άκρη σ΄ άκρη της Ελλάδας.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας- αν και στην πλειονότητά τους μεταξύ 20 και 40 ετών-, περισσότερες γυναίκες, πολλοί ξένοι και ερωτευμένα ζευγάρια συνέθεταν την ανθρωπογεωγραφία της βραδιάς. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης η πόρτα κρατήθηκε από την αρχή μισάνοιχτη έτσι ώστε να εισέρχονται μικρές ομάδες επισκεπτών, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στη ράμπα της ανόδου και ενδεχόμενη ταλαιπωρία του κοινού. Αποτέλεσμα να σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από την πύλη. Επάνω στον βράχο, εξάλλου, οι επισκέπτες οδηγούνταν σε επιλεγμένα σημεία, τόσο για τη δική τους προστασία όσο και των αρχαιοτήτων. Άλλωστε φωταγώγηση των μνημείων χθες δεν υπήρξε. Η πανσέληνος ήταν αρκετή.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αρχαιοφυλάκων οι βραδινοί επισκέπτες της Ακρόπολης ήταν εφέτος περισσότεροι από άλλες χρονιές, κατά μία ερμηνεία επειδή η πανσέληνος συνέπεσε με το γεγονός ότι αρκετός κόσμος έχει επιστρέψει στην Αθήνα. Κατά μια άλλη ερμηνεία, λόγω της μεγάλης συζήτησης που έγινε τις τελευταίες ημέρες για το αν θα παρέμενε ανοιχτή ή όχι.
Στο Μουσείο Ακρόπολης η ατμόσφαιρα ήταν πιο χαλαρή, αφού ο χώρος επιτρέπει τη διάχυση του κόσμου, ο οποίος είχε κατακλύσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τα γύρω καφέ. Εκεί έδωσε συναυλία το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων επιλέγοντας τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου η Νένα Βενετσάνου τραγούδησε για τη Σελήνη.

Πηγή: Το Βήμα, 25/8/10