Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Σακκάρα υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού δρος Όλα ελ-Αγκουίζι κατάφεραν να εντοπίσουν ξανά τον τάφο του γραφέα Πταχμές, η θέση του οποίου είχε χαθεί από το 1885.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ταφικό μνημείο μήκους 70 μ. με πολλά παρεκκλήσια για τη νεκρική λατρεία. Η διακοσμημένη επιφάνεια των τοίχων του ίδιου του τάφου είναι πολύ κατεστραμμένη ενώ πεσσοί από το μνημείου χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τους Κόπτες Χριστιανούς για δικούς τους χώρους λατρείας. Από τον τάφο έχουν σωθεί σε καλή κατάσταση τμήματα του γλυπτικού διακόσμου από τα οποία ξεχωρίζουν μια στήλη με τον νεκρό και την οικογένειά του ενώπιον του θεού Άμμωνα, μια απεικόνιση του νεκρού από ασβεστόλιθο καθώς και μια γυναικεία κεφαλή, πιθανόν της κόρης ή της συζύγου του.

Ο Πταχμές έζησε στο δεύτερο μισό της 19ης Δυναστείας (1203-1186 π.Χ) και, εκτός από γραφέας, ήταν και βασιλικός σφραγιδοφύλακας, δήμαρχος των Θηβών και διοικητής του ναού του θεού Φθα στη Μέμφιδα. Τάφηκε στη Σακκάρα, σε μια νεκρόπολη αρχικά βασιλικού χαρακτήρα η οποία όμως, κατά το Νέο Βασίλειο, χρησιμοποιήθηκε  αποκλειστικά από ευγενείς και ανώτερους αξιωματούχους.

Χαρακτηριστική για τις κολοσσιαίες κατασκευές του Αρχαίου Βασιλείου αλλά και τους μεγάλους τάφους των ευγενών του Νέου Βασιλείου που θύμιζαν μικροσκοπικούς ναούς, η Σακκάρα είχε γίνει αντικείμενο εξερεύνησης ήδη από τον 19ο αι. Ο τάφος του Πταχμές είχε τότε εντοπιστεί ενώ τμήμα του ανάγλυφου διακόσμου του κοσμεί σήμερα μουσεία στην Αίγυπτο και το εξωτερικό. Μετά την εντοπισμό του όμως ο τάφος αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα να καλυφθεί ξανά από το χώμα. Προσπάθειες για τον επανεντοπισμό του ξεκίνησαν νεότεροι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο από το τρίτο μισό του 20ου αι.

Μετά την επιτυχία της δρος ελ-Αγκουίζι και της ομάδας της, που ανήκει στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, η ανασκαφή πρόκειται να συνεχιστεί με σκοπό την κατανόηση αλλά και την προστασία του μνημείου.

Πηγή: Heritage Key, 30/05/10

Z.Ξ.