H Συριακή Εθνική Απστοστολή Ανασκαφών η οποία εργάζεται στη θέση Tal al-Kasara στην ευρύτερη περιοχή της Deir Ezzor στη Β.Α. Συρία ανακοίνωσε την αποκάλυψη ενός ιδιαίτερου ψηφιδωτού δαπέδου.

Το δάπεδο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο frigidarium ενός ρωμαϊκού λουτρού. Εκτείνεται σε μήκος 44 μ. και φέρει παραστάσεις γεωμετρικών μοτίβων αλλά και αντωπών ιχθύων. Είναι το πρώτο παρόμοιο ψηφιδωτό που αποκαλύπτεται στην περιοχή του Μέσου Ευφράτη, σε μια θέση όπου κατά την όψιμη ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή περίοδο είχε ιδρυθεί μια μεγάλη πόλη με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας στα σύνορα της αυτοκρατορίας με την Περσία των Σασσανιδών.

Η ίδια η θέση του Tal al-Kasara είχε εντοπιστεί ήδη από αγγλική αποστολή του 1849 για να ερευνηθεί επιφανειακά κατά την εποχή που η Συρία βρισκόταν κάτω από γαλλική προστασία. Το 2006 η Εθνική Αποστολή ξεκίνησε τις ανασκαφές, για να εντοπίσουν τελικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα λείψανα της αρχαίας εγκατάστασης. Φαίνεται μάλιστα ότι η ανασκαφή θα έχει μέλλον, καθώς ρωμαϊκά όστρακα που έχουν έρθει στο φως στο Δ. τμήμα της θέσης αποτελούν ενδείξεις για το βαθμό εξάπλωσης της βυζαντινής πόλης. Μέχρι σήμερα πάντως έχουν αποκαλυφθεί οι πύλες της πόλης και δύο τάφοι κατασκευασμένοι με βασάλτη και ασβεστοκονίαμα.

Πηγή: Global Arab Network, 13/12/09

Ζ.Ξ.