Έλειπε, έλειπε πολύ το Πληροφοριακό Κέντρο που κατασκευάζεται αθόρυβα από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας σε μια εσοχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανάμεσα στις οδούς Θρασύλλου και Βύρωνος, στην είσοδο της Πλάκας, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα χαμηλόφωνο κτίσμα σε ανάμνηση των λαϊκών σπιτιών της παλιάς Αθήνας για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες μεμονωμένους επισκέπτες της πρωτεύουσας που στέκονται αβοήθητοι στην έξοδο του μετρό χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους προσανατολίσει στην άτυπη πύλη του αρχαιολογικού πάρκου της πόλης.
Αυτή ακριβώς είναι η επιδίωξη των ανθρώπων της ΕΑΧΑ, μας το επιβεβαιώνει η διευθύντρια της εταιρείας κ. Ντόρα Γαλάνη, να λειτουργήσει το Πληροφοριακό Κέντρο σαν «πύλη εισόδου» στην καρδιά της αρχαίας, της ρωμαϊκής και της βυζαντινής Αθήνας. Η ίδια έχει καταστεί προσωπικά αποδέκτης παραπόνων από ξένους τουρίστες, οι οποίοι της είχαν επισημάνει το έλλειμμα ενημέρωσης για όσους τουρίστες δεν επισκέπτονται την Αθήνα οργανωμένα. Το Κέντρο, εφοδιασμένο με το κατάλληλο υλικό, θα τους προσανατολίζει στην περιοχή που εκτός από το Μουσείο της Ακρόπολης περιλαμβάνει έξι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και τις πιο ιστορικές γειτονιές της (Πλάκα, Θησείο, Ψυρρή κ.λπ.). Με λίγα λόγια, ένα πλήρες info center, το οποίο ανάμεσα σε άλλα θα διαθέτει πωλητήριο αντιγράφων και αναμνηστικών, μικρή αίθουσα παρακολούθησης βίντεο ή ψηφιακών αναπαραστάσεων και χώρους υγιεινής.
Η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας αντίστοιχης υποδομής είχε επισημανθεί ήδη από την πρώτη προμελέτη για την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στις μελέτες εκείνης της εποχής προβλεπόταν ένα μικρό περίπτερο σε θέση παραπλήσια με τη σημερινή. Η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοπέδου, έκτασης 430 τ.μ., απελευθέρωσε τους μελετητές (το γραφείο Πλειάς – Δ. Διαμαντόπουλος και Συνεργάτες) οι οποίοι πρότειναν μια λιτή κατασκευή σε σχήμα Π με τους στεγασμένους χώρους να αναπτύσσονται σε χαμηλές πτέρυγες γύρω από ένα αίθριο σε επαφή με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου. Αυτή η εσωτερική αυλή με την ελιά, τα σκίαστρα, τα καθιστικά, την κρήνη και τα γλυπτά αντίγραφα προσφέρεται σαν ένας ευχάριστος, γαλήνιος, ενδιάμεσος υπαίθριος τόπος υποδοχής των επισκεπτών του Κέντρου ημιδημόσιου χαρακτήρα. Τα υλικά της κατασκευής, από το εμφανές σκυρόδεμα και το σίδερο (στην κεκλιμένη στέγη και στα σκίαστρα) μέχρι το ξύλο και το γυαλί, αναπαράγουν τον οικείο πλουραλισμό της διαμόρφωσης του πεζόδρομου. Η κεκλιμένη στέγη δημιουργεί ένα άνοιγμα στην οροφή που δίνει την αίσθηση της εγγύτητας με τον Ιερό Βράχο.
Το έργο θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα ποιος φορέας του υπουργείου Πολιτισμού θα αναλάβει τη διαχείριση του Κέντρου.

Πηγή: Καθημερινή, Δ. Ρηγόπουλου, 4/12/09
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_04/12/2009_381884