Εντυπωσιακή για το χαρακτήρα και την κατασκευή της μικρής πυραμίδας της Seila, στην ευρύτερη περιοχή του Meidum, ήταν η ανακοίνωση που έκανε ο δρ. Kerry Muhlestein, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Brigham Young κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συμποσίου Αιγυπτιολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Toronto του Καναδά.

Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι η πυραμίδα, έργο του φαραώ Snefru, πατέρα του διάσημου Χέοπα και δημιουργού της πρώτης γνωστής κανονικής πυραμίδας, είναι μάλλον ακανόνιστου σχήματος και στον εξωτερικό της χώρο διέθετε πομπική οδό που δεν οδηγεί πουθενά. Δεν φαίνεται επίσης ότι διέθετε εσωτερικούς διαδρόμους και αίθουσες. Το μνημείο, σχετικά απομονωμένο, γειτονεύει μόνο με την ακανόνιστου σχήματος πυραμίδα στο Meidum, επίσης έργο του Snefru, που βρίσκεται 9,66 χλμ. ανατολικά, ενώ τα δύο μνημεία μοιράζονται και την ίδια κλίση – 52 μοίρες.

Σύμφωνα με τον δρα Muhlestein, επικεφαλής σήμερα της ομάδας του πανεπιστημίου Brigham Young που διενεργεί έρευνες στη Seila ήδη από το 1980, η μερικώς κατεστραμμένη πυραμίδα ανήκει στον τύπο της κανονικής πυραμίδας με τις ευθείες (και όχι κλιμακωτές) τριγωνικές πλευρές και την τετράγωνη κάτοψη.
«Βρήκαμε λείους πλευρικούς λίθους οι οποίοι αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η πυραμίδα ήταν κανονική, επιχρισμένη με το λείο κονίαμα που συναντάται και στις υπόλοιπες πυραμίδες του Snefru”, δηλώνει ο δρ. Muhlestein, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε το εύρημά του με μια ψηφιακή στερεομετρική τομή της πυραμίδας όπου εικονογραφείται η πιθανότητα ευθύτητας των τοιχωμάτων του μνημείου.
Η ομάδα του Muhlestein υποστηρίζει επίσης ότι το ύψος της πυραμίδας ήταν μεγαλύτερο από ότι πιστεύεται, καθώς το μνημείο φαίνεται ότι «βυθίζεται» στην άμμο που συσσωρεύεται στο χώρο από την έρημο. Οι πραγματικές διαστάσεις θα διευκρινιστούν στο μέλλον. Τονίζεται πάντως ότι αυτό δεν αλλάζει την κατάταξη του μνημείου στις μικρές πυραμίδες, καθώς οι διαστάσεις δεν πλησιάζουν εκείνες των γνωστότερων κολοσσιαίων μνημείων.

Οι παρατηρήσεις του Muhlestein όμως φαίνεται να αναιρούν και τις απόψεις για άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της πυραμίδας, καθώς φαίνεται ότι εκείνη ίσως διέθετε τελικά εσωτερικούς χώρους, καθώς και ένα πρόπυλο. Σύμφωνα με το στερεομετρικό σχέδιο, στο εσωτερικό της πυραμίδας υπάρχει κενός χώρος, κάτι που συστήνει ηθελημένη καταστροφή – ίσως κατά την προσπάθεια λεηλασίας. Αν και οι επιστήμονες δεν εκφέρουν την άποψη αυτή ως βέβαιη, σίγουρα έθεσαν ένα ερώτημα για την μετέπειτα έρευνα μιας πιθανότητας ύπαρξης αιθουσών και ίσως ταφικού θαλάμου. Το σίγουρο είναι ότι στο χώρο πραγματοποιούνταν τελετουργική δραστηριότητα. Ίχνη πρόπυλου, με λείψανα στηλών που φέρουν το όνομα του φαραώ βρέθηκαν στην ανατολική πλευρά του μνημείου, δηλώνοντας μια κάποια συμβολική σημασία του χώρου εξωτερικά της πυραμίδας.

Συγκλονιστική είναι τέλος η επιγραφή σε μια από τις στήλες: εκεί το όνομα του Snefru γράφεται περικλειόμενο τόσο με την παραδοσιακή δέλτο (cartouche), όσο και με το πρώιμου δυναστικού τύπου «ανακτορόσχημο» περίβλημα, γνωστό ως serekh. Καθώς ο Snefru είναι ο πρώτος γνωστός φαραώ που χρησιμοποίησε τη δέλτο στο όνομά του, το μοναδικό εύρημα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο χώρο της μελέτης της αιγυπτιακής βασιλικής ιδεολογίας.

Η έρευνα του χώρου, που συνεχίζεται, φαίνεται ότι θα αποκαλύψει πολλά στοιχεία που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα για τη σύλληψη της έννοιας του φαραώ στο Αρχαίο Βασίλειο.

Πηγή: Heritage Key, 13/11/09

Ζ.Ξ.