Ο πρώτος ακαδημαϊκός σταθμός του Χάρβαρντ στην Ευρώπη είναι πλέον γεγονός και εγκαινιάζεται στις 28 Ιουνίου στο Ναύπλιο. Πρόκειται για τη λειτουργία παραρτήματος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Center for Hellenic Studies) του περίφημου αμερικάνικου Πανεπιστημίου, που αποτελεί το μοναδικό κόμβο, που διαθέτει στην Ευρώπη το διεθνές δίκτυο ερευνητικών κέντρων του Χάρβαρντ.

Η μεγάλη προσφορά του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο είναι ουσιαστικά οι ψηφιακές επιστημονικές πηγές πληροφόρησης, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όποιος έχει κάποιο ενδιαφέρον θα μπορεί απλώς να ενημερώνει το CHS στο Ναύπλιο, ώστε να του παραχωρείται ένα τερματικό για την έρευνά του. «Οι δυνατότητες και τα μέσα του Κέντρου Ναυπλίου είναι πολλές και κατά συνέπεια τα οφέλη για την έρευνα και τον πολιτισμό στον τόπο μας εξαιρετικά μεγάλα» δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση του ο Πρόεδρος του Κέντρου, καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής θα μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε πολυάριθμες βάσεις δεδομένων, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:
Thesaurus Linguae Graecae (ΤLG), Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας: ο ιστότοπος που συγκεντρώνει όλα τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας, από τις πινακίδες της Γραμμικής Β΄ έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Perseus: ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων με αγγλικές μεταφράσεις, το LST, λεξικό αρχαιοελληνικό-αγγλικό, απαραίτητο για κάθε ερευνητή, χαρτογραφικές πληροφορίες για την Ελλάδα και αρχείο εικονογραφίας με επιλεγμένα έργα της αρχαιοελληνικής τέχνης.
J-STOR: βιβλιογραφική βάση με περισσότερα από 122 επιστημονικά περιοδικά στην αγγλική γλώσσα, με θέμα την αρχαιολογία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, την ιστορία, τις σλαβικές, μεσανατολικές και λατινοαμερικανικές σπουδές, κ.α.
Σούδα (Suda On Line): το βυζαντινό εγκυκλοπαιδικό λεξικό που γράφτηκε τον 10ο αιώνα και επανενεκδίδεται τμηματικά, με περίπου 30.000 λήμματα.
• Πρόσβαση στον βιβλιογραφικό κατάλογο της βιβλιοθήκης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, με 53.000 τόμους .
• Πρόσβαση σε όλες τις βιβλιοθήκες του Harvard.

Το Κέντρο στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο του Ναυπλίου, στο Μέγαρο Ιατρού. Πρόκειται για ένα όμορφο νεοκλασικό οικοδόμημα, πρόσφατα ανακαινισμένο και πλέον άριστα εξοπλισμένο τεχνολογικά. Χάρη στο Διαδίκτυο, το Κέντρο του Ναυπλίου  του λογισμικού του αμερικάνικου κέντρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες, που μεταφέρθηκαν διαδικτυακά από την Ουάσιγκτον στο Ναύπλιο, καθιστούν τους επισκέπτες του κέντρου, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, κατοίκους του Ναυπλίου, ισότιμα μέλη των δραστηριοτήτων στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο: για παράδειγμα, όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ηλεκτρονικό σεμινάριο που θα πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον ή στο campus του Harvard.

Α.Μ.