Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) δεν θα έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Σοβαρότερα αναμένεται να πληγούν οι τομείς που εξαρτώνται περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτοί είναι η αρχαιολογία (το 38% της συνολικής χρηματοδότησής της προέρχεται από την ΕΕ), οι κλασικές σπουδές (33%) και η πληροφορική (30%).

Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας κοινής έκθεσης των τεσσάρων Ακαδημιών της Βρετανίας (Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, Βρετανική Ακαδημία, Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής και Βασιλική Εταιρεία), η οποία για πρώτη φορά αποκαλύπτει πόσα ακριβώς χρήματα θα χάσει κάθε επιστημονικός-ερευνητικός τομέας της χώρας, μετά την «αναχώρηση» από την ΕΕ.

Από τους 15 τομείς που έως τώρα βασίζονται περισσότερο στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οι μισοί περίπου (οι επτά) αφορούν τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες, ενώ μόνο δύο τις φυσικές επιστήμες.

Σε απόλυτους αριθμούς –και όχι ποσοστιαία– τη μεγαλύτερη ετήσια χρηματοδότηση παίρνει η ιατρική (120 εκατ. λίρες) και ακολουθούν οι βιοεπιστήμες (91 εκατ. λίρες), η φυσική (55 εκατ. λίρες) και η χημεία (55 εκατ. λίρες). Όμως, όλοι αυτοί οι τομείς έχουν παράλληλη χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (κρατικές και ιδιωτικές), συνεπώς δεν θα «νιώσουν» τόσο τις επιπτώσεις του Brexit, όσο οι κοινωνικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες, που πιο δύσκολα βρίσκουν εναλλακτική χρηματοδότηση.

Μεταξύ των βρετανικών πανεπιστημίων, τα περισσότερα κονδύλια της ΕΕ παίρνει η Οξφόρδη (60,3 εκατ. λίρες ετησίως) και ακολουθούν το Κέμπριτζ (59,5 εκατ.) και το University College του Λονδίνου-UCL (45,7 εκατ.). Ακόμη, τα κονδύλια της ΕΕ καλύπτουν το 17% των δαπανών των μικρομεσαίων βρετανικών επιχειρήσεων για Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D).

Τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Αγγλία, απορροφώντας το 85% των κονδυλίων «Horizon 2020» της ΕΕ για την Έρευνα, που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία απορροφά τα περισσότερα ερευνητικά κονδύλια ανά κεφαλή.

Επίσης, η έκθεση εκτιμά ότι για κάθε ένα ευρώ που απορροφάται από την ΕΕ για R & D, προσελκύονται άλλα 0,74 ευρώ από άλλες επενδυτικές πηγές. Η έκθεση τονίζει ότι η Βρετανία είναι από τους μεγαλύτερους λήπτες ερευνητικών χρηματοδοτικών πόρων από την ΕΕ, συνεπώς αναπόφευκτα το Brexit θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο «οικοσύστημα» έρευνας και καινοτομίας της χώρας.