Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει το Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 21 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για έναν κορυφαίο επιστημονικό θεσμό όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη με αποκλειστικά κρητοκεντρικό χαρακτήρα, που γνωρίζει τεράστιο ενδιαφέρον από ολόκληρο τον κόσμο για τις ανακοινώσεις που γίνονται και οι οποίες παρουσιάζουν νέα στοιχεία για την ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια από το 1961 σε διαφορετικό νομό της Κρήτης κάθε φορά, διοργανώνεται φέτος από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και θα λάβει χώρα στην πόλη από τις 21 έως τις 27 Οκτωβρίου.

600 επιστήμονες

Ενδεικτικό της σημασίας του είναι ότι σε αυτό θα λάβουν φέτος μέρος περισσότεροι από 600 καταξιωμένοι επιστήμονες από διάφορους τομείς των κρητολογικών ερευνών. Από αυτούς, σύμφωνα με το συντονιστή της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Μιχάλη Τρούλη, οι 400 είναι Έλληνες και οι 200 ξένοι. Η ΙΛΕΡ διοργανώνει το Κρητολογικό για τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού και έχει φροντίσει ώστε αυτό το συνέδριο να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία, καλύπτοντας σημαντικές πτυχές της κρητικής ιστορίας.

Σε επτά αίθουσες

Οι ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν σε επτά αίθουσες της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που έχουν επιλεγεί και θα χωρίζονται ανάλογα με τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρονται. Σύμφωνα με τα ειωθότα, οι επιστημονικές ανακοινώσεις καλύπτουν τρία τμήματα, το Αρχαιολογικό, που αναφέρεται στην προϊστορική εποχή και τα ιστορικά χρόνια, το Μεσαιωνικό, και εκείνο των Νεότερων Χρόνων έως το 1974.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από αυτές καθαυτές τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, οι διοργανωτές έχουν φροντίσει ώστε να υπάρξουν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι εκθέσεις βιβλίων, στρογγυλές τράπεζες, επίσκεψη και ξενάγηση από τον καθηγητή κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νίκο Σταμπολίδη στην αρχαία Ελεύθερνα και άλλα. Επίσης θα λάβουν χώρα τιμητικές εκδηλώσεις για τον Στυλιανό Αλεξίου αλλά και τον πρόσφατα αποβιώσαντα κορυφαίο της αρχαιολογικής έρευνας στην Κρήτη Γιάννη Σακελαράκη.

Συμπεράσματα

Η καταληκτική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Αρκάδι στις 27 Οκτωβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα του 11ου Κρητολογικού Συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.