Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην πανελλήνια επετειακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη θεματική παρουσίαση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης στο Μουσείο Ακρόπολης».

Πρωταγωνιστές, ξεχωριστά αντικείμενα του Μουσείου, τα οποία «μιλούν» για τα τέσσερα στοιχεία της φύσης που αποτυπώθηκαν με διάφορους τρόπους στην τέχνη. Δοξασίες, μύθοι, φιλοσοφικές ανησυχίες αλλά και απλές καθημερινές ανάγκες βρίσκουν την έκφρασή τους με σχήμα και εικόνα σε περίτεχνους λύχνους, μυθικούς δαίμονες και τελετουργικά αγγεία. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου αφηγούνται ιστορίες καμωμένες από φωτιά, γη, αέρα και νερό, άλλοτε καταστροφικές και άλλοτε ζωογόνες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αρνητική αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης.

Πληροφορίες

Κυριακή 26 Μαΐου: 10.00 στα αγγλικά και 13.00 στα ελληνικά

Διάρκεια: 90 λεπτά

Συμμετοχή: Η επετειακή αυτή παρουσίαση προσφέρεται δωρεάν με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στους συμμετέχοντες από τα Ταμεία Εισιτηρίων του Μουσείου (έως 30 άτομα ανά παρουσίαση). Για τη συμμετοχή απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση στο events.theacropolismuseum.gr.

Περιγραφή εικόνας: Αέτωμα του Εκατόμπεδου. Ο «τρισώματος δαίμονας», ένα φτερωτό πλάσμα αποτελούμενο από τρεις γενειοφόρες ανδρικές μορφές που από τη μέση και κάτω γίνονται φίδια πλεγμένα μεταξύ τους. Οι μορφές κρατούν στα χέρια αντικείμενα που συνήθως ερμηνεύονται ως σύμβολα των τριών στοιχείων της φύσης: του νερού (κύμα), της φωτιάς (φλόγα) και του αέρα (πουλί). Το τέταρτο στοιχείο, η γη, συμβολίζεται με τα φιδίσια σώματα του δαιμονικού πλάσματος, μοναδικού στην αρχαία ελληνική εικονογραφία.