Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurolife FFH Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου, θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ιδιαίτερους και κατανυκτικούς, όπως ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Παρνασσός. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για το Φεστιβάλ: «Το 2022, εάν θυμάστε, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, με συμμετοχή περίπου 500 καλλιτεχνών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς έτυχε θερμής υποδοχής από τους Αθηναίους, αλλά και από τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Απόδειξη ότι η κοινότητα των καλλιτεχνών, αλλά και οι Αθηναίοι αγκαλιάζουν τέτοιου είδους ποιοτικές δραστηριότητες. Εφέτος η Λυρική, με τη γενναία και γενναιόδωρη υποστήριξη της Eurolife FFH και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε η διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ να βγει από τα όρια της Πλάκας, του στενού ιστορικού κέντρου, ξεκινώντας από το Παλιό Χρηματιστήριο να φτάσει ως τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι πρωτότυπες, έχουν μια σημαντική παράμετρο: να ανακαινίσουν, στην καθημερινότητά μας, όλα τα πολύτιμα συναισθήματα τα οποία ο καθένας μας νιώθει πηγαίνοντας προς το Πάσχα και ιδιαίτερα στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Πολλοί θα είναι εκείνοι που, κάπου στον δρόμο, ξαφνικά,  θα ακούσουν τη μουσική και σταματώντας  θα γίνουν κοινωνοί του “ξαφνικού” για αυτούς θεάματος και ακροάματος, με μουσικές πρωτόγνωρες που θα ακουστούν σε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Για μένα είναι σημαντικό ότι στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν, για άλλη μια φορά, τα μουσεία μας. Ξεκινάμε από το εξαιρετικό Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποδόθηκε στο τέλος του 2023, μετέχοντας πάντα, σε όλες αυτού του είδους τις διοργανώσεις, κερδίζοντας συνεχώς φίλους και επισκέπτες. Το Φεστιβάλ ταιριάζει αρμονικά μ’ αυτή τη γειτονιά της Αθήνας που διατηρήθηκε έτσι όπως ήταν, εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες.

»Και είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι οι εκδηλώσεις γίνονται στη Μητρόπολη των Αθηνών, στην Καθολική Εκκλησία, στην Αγγλικανική Εκκλησία, στην Ευαγγελική Εκκλησία, στο Φετιχιέ Τζαμί, περιλαμβάνοντας τα τοπόσημα όλων των δογμάτων, αποδίδοντας στο ακέραιο τη μεγάλη σημασία της λατρευτικής μουσικής, στην πορεία του δυτικού πολιτισμού. Μελωδίες και ήχοι που ξεκινούν από τη λαϊκή παράδοση για να φτάσουν μέχρι τα σημερινά δρώμενα. Εμείς, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίοδο αυτή και είναι διάχυτη η συγκίνηση των ημερών, από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Θα ήθελα, πραγματικά, να ευχαριστήσω και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου για όλη την προσφορά και τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος και φυσικά τον Γιώργο Κουμεντάκη για την ιδέα του, όπως και το ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη στήριξη του προγράμματος».

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πατήστε εδώ.