Εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, η μόνιμη έκθεση «Ο έκτος άθλος», στην οποία συνδυάζονται ζωγραφικά έργα του Γιώργου Παστάκα, η ποιητική αφήγηση του Γιώργου Μανιώτη και η μουσική επένδυση του Γιώργου Κουμεντάκη, με κεντρικό θέμα τον άθλο του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες όρνιθες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, παρουσία πολυπληθούς κοινού, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Η έκθεση αποτελεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική προσέγγιση που, με τη δημιουργική, ανατρεπτική και σύγχρονη ματιά των δημιουργών της, συνδέει έννοιες όπως περιβάλλον, πολιτισμός, πολιτιστικό τοπίο και αειφόρος ανάπτυξη.

Επί της ουσίας, ο Γιώργος Παστάκας δημιούργησε 150 ζωγραφικά έργα, τα οποία έδωσαν ξανά πνοή στον άθλο του Ηρακλή με τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Ακολούθησε ο Γιώργος Μανιώτης που, μέσα από το ποιητικό διήγημά του, ξανάγραψε τον μύθο, φέρνοντάς τον στη σύγχρονη εποχή και, στη συνέχεια, η μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη «έντυσε» λέξεις και εικόνες, ενώ τμήμα της έκθεσης αποτελούν και χαρταετοί που ζωγράφισαν οι μαθητές της περιοχής μαζί με τους δασκάλους τους, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παστάκα.

Εν ολίγοις, η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει ότι η διατήρηση και η ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτιστικού τοπίου, όπως είναι αυτό της λίμνης Στυμφαλίας, προϋποθέτει την κοινή διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την εκδήλωση προλόγισε ο επιστημονικός σύμβουλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, καθηγητής Κώστας Καρτάλης, ο οποίος συνεχάρη τους δημιουργούς για το έργο τους, μεταφέροντας και τις ευχαριστίες του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. Ακολούθως, ο Δημήτρης Δημόπουλος, επικεφαλής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζα Πειραιώς, έκανε σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα Life-Stymfalia, σκοπός του οποίου είναι η αποκατάσταση της λίμνης Στυμφαλίας και η μακροχρόνια προστασία και διαχείρισή της, μέσω της συστηματικής αναχρηματοδότησης που θα εξασφαλίζεται από την αξιοποίηση της βιομάζας των καλαμιών.

Σήμερα, λοιπόν, ο άθλος έχει να κάνει με τη διαχείριση του μεγάλου καλαμιώνα που έχει πνίξει στην κυριολεξία τη λίμνη Στυμφαλία, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Life-Stymfalia, το οποίο χαρακτηρίζεται για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πιλοτικό και θα αποκαταστήσει την ισορροπία στη φύση.

Συντονιστής του προγράμματος είναι η Τράπεζα Πειραιώς και συνδικαιούχοι το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, ο Δήμος Συκιωνίων, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, η ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Για την έκθεση μίλησε ο Γιώργος Παστάκας. Ο Γιώργος Μανιώτης διάβασε απόσπασμα από το διήγημά του και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου που πραγματικά εντυπωσίασε το κοινό.

Ο Γιώργος Παστάκας, μιλώντας για το έργο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε: «Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια με την υπεύθυνη των μουσείων κα Βλάχου. Σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε ένα εικαστικό έργο για το μουσείο της Στυμφαλίας. Στο μυαλό μου ήρθε το πιο φυσικό πράγμα που θα μπορούσε να είναι, ο έκτος άθλος. Δεν ήθελα όμως έναν Ηρακλή να είναι έτσι όπως τον έχουμε μάθει ως σήμερα. Εξάλλου και το όνομα Ηρακλής το πήρε μετά τον 6ο άθλο από την Πυθία. Το όνομά του ήταν Αλκαίος, από τον παππού του (από την πλευρά της μητέρας του), δηλαδή μιλάμε για μια μητριαρχική κοινωνία της εποχής εκείνης που συνεχίστηκε και μετά. Έτσι, θέλησα να κάνω ένα εικαστικό βιβλίο, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Είναι ο ερχομός του Αλκίδη, το τοπίο, είναι το μυστικό, η Αθηνά που μετατρέπεται σε βοσκό. Πλέον, είναι η ίδια η Αθηνά που δίνει τον χρησμό να χρησιμοποιήσει τα κρόταλα. Είναι η εξολόθρευση και τέλος, είναι η επικράτηση, η ηρεμία, η ζωή που έρχεται ξανά στο τοπίο που λυμαίνονταν ως τότε οι όρνιθες».

Προσθέτει: «Σ’ αυτό το έργο θέλησα να δώσω και λόγο και ήχο. Πρώτα σκέφτηκα ότι ο μόνος που θα μπορούσε να γράψει το μύθο από την αρχή ήταν ο Γιώργος Μανιώτης. Του έδειξα κάποια έργα και ο κ. Μανιώτης αμέσως πήρε το έργο και μου είπε ότι θα μου ετοιμάσει κάτι καινούργιο και δημιούργησε αυτό τον υπέροχο μύθο που φέρνει τον Αλκίδη στις μέρες μας. Αμέσως μετά, είχα το θράσος να πάω στον κ. Κουμεντάκη, να του δώσω το κείμενο του κ. Μανιώτη και κάποιες φωτογραφίες από τα έργα. Θυμάμαι, ήταν έτοιμος να φύγει για την Τήνο και μου είπε ότι θα μου απαντήσει εν καιρώ. Έφυγε στις 5.00 το απόγευμα, φτάνοντας στην Άνδρο με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι δέχεται να γράψει την μουσική του 6ου άθλου.

»Έτσι οι τρεις τέχνες ήρθαν κι έγιναν ένα. Αυτό που παρουσιάστηκε ήταν όντως άθλος. Κουραστήκαμε πολύ όλοι, αλλά και όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Η έκθεση που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Life-Stymfalia, είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, καθημερινά, εκτός από Τρίτη, από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.