Τηλεδιάλεξη με τίτλο «”What will you lose if I laugh?”: Comedic Shows, Urbanity and Christianization in Late Antiquity»  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00 από τον δρα δρ Richard Lim, Καθηγητή Ιστορίας στο Smith College της Μασαχουσέτης. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της σειράς διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Ποιους ρόλους διαδραμάτιζαν τα κωμικά θεάματα στη ρωμαϊκή κοινωνία με την άνοδο του Χριστιανισμού κατά την Ύστερη Αρχαιότητα; Γιατί κατακρίθηκαν από χριστιανούς όταν, εκ πρώτης όψεως, η τέχνη του να κάνει κανείς τους ανθρώπους να γελούν είναι ενδεχομένως πιο ελκυστική από τις μάχες μονομάχων, τις αρματοδρομίες και τους παντομιμικούς χορούς; Ποια ήταν η προσβολή στους θρησκευόμενους; Σε αυτή την τηλεδιάλεξη, ο Καθηγητής Lim θα πραγματευθεί το κωμικό θέατρο και ειδικότερα τις παραστάσεις των μίμων, την υποδοχή τους από διάφορα τμήματα του υστερορωμαϊκού πληθυσμού και θα αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ εκχριστιανισμού και ρωμαϊκής αστικής κουλτούρας.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.

Εγγραφή: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn

Υποστηρικτής της σειράς διαλέξεων είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και χορηγός επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Richard Lim

Ο Richard Lim είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Smith College στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Η διδακτορική διατριβή του αφορούσε τη δημόσια αντιπαράθεση όσον αφορά την εξουσία και την κοινωνική οργάνωση στην Ύστερη Αρχαιότητα. Πέρα από την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία των φιλοσοφικών και θρησκευτικών αναζητήσεων της Ύστερης Αρχαιότητας, η έρευνά του επικεντρώνεται σε πτυχές των ιστορικών συζεύξεων του Χριστιανισμού με τα ρωμαϊκά δημόσια θεάματα του θεάτρου, του αμφιθεάτρου και του ιπποδρόμου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο αυτά συνέβαλαν στην ανάδυση της έννοιας του «κοσμικού». Τα πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουν ένα άρθρο με θέμα «“Talk of the Town”: Sociability, the Culture of Spectacles and Religiosity in Roman and Late Roman Metropolitan Cities» και (σε συνεργασία με τον Asuman Lätzer-Lasar) ένα κεφάλαιο με τίτλο «The Festive City» στο Cambridge Urban History of Europe. Πρόσφατα δημοσίευσε επίσης το κείμενο «Eurasian turn» στις μελέτες της Ύστερης Αρχαιότητας και ολοκληρώνει ένα νέο έργο με θέμα The First Official Contact between Rome and China?: a Roman Embassy to the Han Emperor’s Court in A.D. 166.