Χαρίτων, Ξενοφών Εφέσιος, Αχιλλέας Τάτιος, Λόγγος, Ηλιόδωρος – σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο καθορίζεται από τις χριστιανικές αξίες και προτιμήσεις, συνεχίζουν οι ερωτικοί συγγραφείς να διαβάζονται ή ξεχνιούνται;

Τηλεδιάλεξη με τίτλο «Διαβάζοντας ερωτικά μυθιστορήματα στην Ύστερη Αρχαιότητα» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, και ώρα 19:00, με ομιλήτρια τη Δρα Νικολέττα Καναβού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της σειράς διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Δεληγιαννάκη.

Η ομιλία επικεντρώνεται στην «καριέρα» των ερωτικών μυθιστορημάτων της Αυτοκρατορικής εποχής στην Ύστερη Αρχαιότητα. Αρχικά θα παρουσιαστούν ενδείξεις, άμεσες και έμμεσες, ότι τα ερωτικά μυθιστορήματα δεν σταματούν να βρίσκουν αναγνώστες ακόμη και μετά την εποχή της ακμής τους, και μάλιστα σε περιβάλλοντα χριστιανικά. Στη συνέχεια θα σχολιαστεί στη διάλεξη η σύνθετη πρόσληψη των έργων αυτών στην Ύστερη Αρχαιότητα, που περιλαμβάνει αξιολογικές κρίσεις (θετικές και αρνητικές), αλλά και μίμηση.

Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.

Εγγραφή: https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn

Για την ομιλήτρια

Η δρ Νικολέττα Καναβού δίδαξε ή/και εργάστηκε στο παρελθόν ως ερευνήτρια στα εξής Πανεπιστήμια: Οξφόρδης, Χαϊδελβέργης, Κύπρου, Κρήτης, καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι πεζές μυθιστορηματικές αφηγήσεις της Ελληνορωμαϊκής εποχής και της Ύστερης Αρχαιότητας, καθώς και οι λογοτεχνικοί πάπυροι. Η πιο πρόσφατη μονογραφία της έχει ως θέμα τον μυθιστορηματικό βίο του Απολλωνίου Τυανέα του Φιλόστρατου.