Ο Νίκος Ζαχαριάς, Καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

«Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών πενθεί τη μεγάλη απώλεια και τιμά τη  μνήμη και την προσφορά του σημαντικού αυτού ανθρώπου με το ξεχωριστό ήθος, την ευπρέπεια, τη μεθοδικότητα και την επινοητικότητα.

»Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με περισσή ευσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης από επιτελικές διοικητικές θέσεις, όπως του Προέδρου 2015-2019 και του Κοσμήτορα 2020-2023. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αυτό το αισιόδοξο χαμόγελο και την ευγενική του αύρα!» αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Τμήματος.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας

Η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία ανακοίνωσε την απώλεια του «αγαπημένου φίλου, συνεργάτη και κορυφαίου ερευνητή Αρχαιομετρίας Νίκου Ζαχαριά» στα μέλη της, τονίζοντας ότι «το κενό που αφήνει τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επιστήμονας, είναι δυσαναπλήρωτο.

Ο Νίκος Ζαχαριάς μεγάλωσε στο Αιτωλικό του Δήμου Μεσολογγίου και σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Από το 2009 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη βαθμίδα του Καθηγητή, όπου θήτευσε ως Κοσμήτορας (2020-2023), έχοντας προηγουμένως δύο θητείες ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (2015-2017, 2017-2019).

Υπήρξε Πρόεδρος και επανειλημμένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας ως το 2018.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Mαρτίου στις 13:00 στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.