Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει τον Α’ κύκλο ομιλιών για το 2024, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία». Ο συγκεκριμένος κύκλος ομιλιών, με τίτλο «Μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ορθοδοξίας: Ιστορία και Έρευνα», περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες.

Ο χριστιανικός μοναχισμός, φαινόμενο με δυναμική που διαπερνά τον χρόνο και τον χώρο, από τον 4ο αιώνα ως τις μέρες μας και από την αιγυπτιακή έρημο μέχρι την καρδιά του Βυζαντίου και τις εσχατιές της ορθόδοξης οικουμένης, αποτέλεσε εμβληματική έκφραση πνευματικότητας και μοχλό του οικονομικού και πολιτισμικού βίου των κοινωνιών στο πλαίσιο των οποίων αναπτύχθηκε.

Η ιστορία της επιστημονικής έρευνας για τα μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ορθοδοξίας, αναδεικνύει το αποτύπωμά τους (μήπως η συμβολή τους;) στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά και η διαχρονική σημασία τους ως κιβωτών πολιτισμού, φορέων προαγωγής γνώσης και χώρων διαπολιτισμικών συναντήσεων.

Την επιστημονική ευθύνη της διοργάνωσης έχουν ο Νικόλαος Λιβανός (Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ) και η Γεωργία Φουκανέλη (ΕΤΕΠ ΙΙΕ/ΕΙΕ – ΤΝΕ).

Ο κύκλος των ομιλιών θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 26 Μαρτίου 2024. Είσοδος ελεύθερη. Ώρα έναρξης: 19.00.

Τόπος: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»), Λεωφόρος  Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση μετρό Ευαγγελισμός).

Για πληροφορίες: 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr

Για διαδικτυακή παρακολούθηση, πατήστε εδώ.

Πρόγραμμα

Τρίτη 5 Μαρτίου: Το Άγιον Όρος

— «Τα μοναστικά κέντρα από το Βυζάντιο στη νεώτερη περίοδο», Νικόλαος Λιβανός (Εντεταλμένος Ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ)

— «Το βυζαντινό Άγιο Όρος και η μελέτη του στη σύγχρονη εποχή», Κωστής Σμυρλής (Κύριος Ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ)

— «Το Άγιον Όρος στη νεώτερη περίοδο», Κρίτων Χρυσοχοΐδης (Ομ. Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)

Τρίτη 12 Μαρτίου: Το θεοβάδιστο Όρος Σινά

— «”Ὕδωρ ἐκ πέτρας” και “μέλι ἐκ πέτρας”: Πνευματικοί και πολιτισμικοί θησαυροί στην έρημο του Σινά», Γεωργία Φουκανέλη (ΕΤΕΠ ΙΙΕ/ΕΙΕ) και Νικόλαος Φύσσας (Αρχαιολόγος, Ι.Μ. Σινά)

Τρίτη 19 Μαρτίου: Η μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου

— «Το βυζαντινό αρχείο της μονής Πάτμου», Μαρία Γερολυμάτου (Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)

— «Η μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου και η βιβλιοθήκη της», Ζήσης Μελισσάκης (Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)

Τρίτη 26 Μαρτίου: Τα Μετέωρα

— «Τα μοναστήρια των Μετεώρων. Μακραίωνη πορεία “εἰς αἰθέριον ὕψος”», Γιούλη Ευαγγέλου (Ιστορικός / Επιστ. Συνεργάτις ΙΙΕ/ΕΙΕ)

— «Το παλαιό καθολικό της μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και οι ζωγράφοι του (17ος αι.)», Ιωάννης Βιταλιώτης (Ερευνητής Β’, Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών)