«Stone technologies by the lake: the macrolithic assemblage from Neolithic Dispilio, Kastoria, NW Greece» («Λιθοτεχνίες της λίμνης: μακρολιθικά τεχνουργήματα από το Νεολιθικό Δισπηλιό Καστορίας») είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Τάσος Μπεκιάρης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Οι πολυετείς ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη νεολιθική, παραλίμνια θέση του Δισπηλιού Καστοριάς (Μέση-Νεότερη Νεολιθική, περ. 5700-3500 π.Χ.) έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή –από άποψη διατήρησης και τυπολογικής ποικιλομορφίας– μακρολιθική λιθοτεχνία» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας του ο Τ. Μπεκιάρης. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μακρολιθικά σύνολα της Νεολιθικής Ελλάδας, καθώς αριθμεί περισσότερα από 3.000 τεχνουργήματα. Περιλαμβάνει ποικίλα λίθινα εργαλεία και αντικείμενα, όπως τσεκούρια, αξίνες, σμίλες, ακόνια, τριβεία, τριπτήρες, γουδοχέρια, στιλβωτήρες, αμόνια, τρυπάνια, “κεφαλές ροπάλων”, αλιευτικά βαρίδια και βλήματα σφεντόνας. Πέρα από τα ήδη διαμορφωμένα αντικείμενα, έχουν εντοπιστεί και πρώτες ύλες, ημίεργα εργαλεία και απορρίμματα που προέρχονται από την κατά χώραν επιτόπια κατασκευή, συντήρηση και επαναδιαμόρφωση μακρολιθικών τεχνουργημάτων.

»Η διάλεξη βασίζεται στα αποτελέσματα της υπό εξέλιξη μελέτης της μακρολιθικής λιθοτεχνίας του Νεολιθικού Δισπηλιού, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος ERC EXPLO, υπό τη διεύθυνση του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Κωτσάκη. Θα παρουσιαστεί η μακρολιθική λιθοτεχνία του Δισπηλιού και θα συζητηθούν τα τυπολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά των τεχνουργημάτων. Έμφαση θα δοθεί στη διερεύνηση των ακολουθιών κατασκευής και συντήρησης των μακρολιθικών προϊόντων, ενώ θα συζητηθούν οι πρακτικές κατανάλωσης και απόθεσης των τεχνουργημάτων, καθώς και τα χωρικά τους συγκείμενα. Τέλος, κάνοντας συγκρίσεις με άλλες μακρολιθικές λιθοτεχνίες από το Νεολιθικό Αιγαίο, θα επιχειρήσω να προσδιορίσω τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά της εν λόγω λιθοτεχνίας και σε σχέση με το ιδιαίτερο παραλίμνιο περιβάλλον, στο οποίο εγκαταστάθηκε και διαβίωσε η νεολιθική κοινότητα του Δισπηλιού» καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).