Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών «Μυρσίνη Ζορμπά» του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza διοργανώνουν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου νεοελληνιστή Mario Vitti (1926-2023), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τον θάνατό του.

Στις εργασίες της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, θα συμμετάσχουν δεκαπέντε εξειδικευμένοι μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, από την Ελλάδα και την Ιταλία, με σκοπό να φωτίσουν, υπό το πρίσμα μιας σημερινής κριτικής αποτίμησης, κύριες πλευρές του έργου τού Vitti, αλλά και να αναδείξουν τον κομβικό του ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής μας εικόνας για την ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η ημερίδα είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες: Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις καίριες επιμέρους συμβολές του στη μελέτη της ελληνικής λογοτεχνίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Η δεύτερη ενότητα φιλοδοξεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του ιστοριογραφικού σχεδίου, τις προϋποθέσεις της ιστοριογραφικής του μεθόδου και τη σημασία της παρέμβασής του, με επικέντρωση στις διαδοχικές εκδοχές της Ιστορίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σε σχέση με τις αντίστοιχες προτάσεις του Κ. Θ. Δημαρά και του Λίνου Πολίτη. Τέλος, η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη σε άλλες, παράλληλες και ίσως συμπληρωματικές δραστηριότητές του.

Τέλος, μια συζήτηση με θέμα «Ο Mario Vitti και οι νεοελληνικές σπουδές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα: μια αποτίμηση» επιχειρεί να αναγνώσει συνολικά την προσφορά του στην εξέλιξη των νεοελληνικών σπουδών (στο επίπεδο της κριτικής, της ερμηνείας και της σύνθεσης).

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.