Μια σημαντική έκθεση ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, με την υποστήριξη της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου Λαμιέων, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, περιοδική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων «Καθ’ οδόν. Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014».

Αντικείμενο της έκθεσης αποτελεί το υλικό το οποίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη την τελευταία δεκαετία με αφορμή την κατασκευή μεγάλων έργων σε διάφορες θέσεις στη Φθιώτιδα, και έργων υποδομής σε τρία αστικά κέντρα, τη Λαμία, την Αταλάντη και τη Στυλίδα.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα (18.00-20.00) στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας, στην οποία οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών τους. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης (20.00-21.00) στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου και Μουσική Εκδήλωση (21.00-22.00) στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου.

Παράλληλα, την Κυριακή 17 Μαΐου, και ώρα 12.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης θα εγκαινιαστεί η περιοδεύουσα έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης», ενώ στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, από τις 10.30 έως τις 13.30.

Η είσοδος στα μουσεία στις 18 Μαΐου και στις εκδηλώσεις στη διάρκεια του εορτασμού θα είναι ελεύθερη.

Οι ομιλίες της ημερίδας

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου («Αρχαιότητες και Δημόσια Έργα στη Φθιώτιδα, 2004-2014»), Ευθυμία Καράντζαλη («Αρχαιολογικά ευρήματα στο πλαίσιο των έργων κατασκευής της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65»), Φιλίτσα Τιλελή-Κωνσταντίνα Ψαρογιάννη-Αγαθή Μπαρτσώκα («Αρχαιολογικά ευρήματα στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ»), Ελένη Φρούσσου-Αριστέα Παπασταθοπούλου («Αρχαιολογικά ευρήματα στο πλαίσιο κατασκευής του έργου ύδρευσης-αποχέτευσης Λαμίας»), Αθανασία Τσόκα-Χρήστος Μπουτσίδης («Αρχαιολογικά ευρήματα στο πλαίσιο κατασκευής του έργου αποχέτευσης Στυλίδας»).