«Τα φυλακτά της Ύστερης Αρχαιότητας: Η διατήρηση και ο μετασχηματισμός τους από τη χριστιανική κοινωνία» είναι ο τίτλος ομιλίας του δρος Παναγιώτη Καμπάνη, που διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023, και ώρα 19.00.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, στο Αμφιθέατρο Cotsen της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Αναπήρων Πολέμου 9), αλλά θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

«Εθνικοί και Χριστιανοί θεωρούσαν τα φυλακτά ως αντικείμενα προικισμένα με υπερφυσική δύναμη, χάρη στην οποία εξουδετέρωναν όλες τις συμφορές που προκαλούσαν στην ανθρώπινη ζωή οι δαίμονες του κακού» αναφέρει ο δρ Παναγιώτης Καμπάνης σχετικά με το θέμα της ομιλίας του, και συνεχίζει: «Για να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημα ενός φυλακτού χρειάζεται να εισχωρήσουμε στα θρησκευτικά αισθήματα που μετέδιδε στον κάτοχό του και να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας. Στο υπόβαθρο των φυλακτών δεν βρίσκεται η λογική, αλλά η πίστη. Κάθε αντικείμενο μπορεί να λειτουργήσει ως φυλακτό, να μας περιφρουρήσει, να μας προστατέψει από αρνητικές δυνάμεις, δίνοντάς μας ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά και να μας φωτίσει σε μια δύσκολη στιγμή, αν του εκχωρήσουμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας κι αν το επενδύσουμε με την πίστη μας. Η δική μας ενέργεια, η δική μας ψυχή επηρεάζει την ύλη, δίνοντάς της μια θεϊκή ιδιότητα. Σκοπός της έρευνας είναι να περιγράψει τα φυλακτά ως αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα των ανθρώπων και να προσπαθήσει να ερμηνεύσει το πώς και το γιατί επιβίωσαν και κατά τη χριστιανική εποχή, παρά τη μεγάλη πολεμική που δέχθηκαν».

Εγγραφείτε μέσω ΖΟΟΜ

Παρακολουθήστε μέσω YouTube

Για τον ομιλητή

Ο δρ Παναγιώτης Καμπάνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτος του Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και Διδάκτορας της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ύστερης Αρχαιότητας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εδώ και 32 χρόνια υπηρετεί ως Αρχαιολόγος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Σήμερα υπηρετεί ως Προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιολογικών Συλλογών του Μουσείου. Στη μέχρι σήμερα καριέρα του έχει επιμεληθεί πάνω από 47 αρχαιολογικές εκθέσεις, 12 σύγχρονης τέχνης και σημαντικό αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει γράψει 8 βιβλία-μονογραφίες, δημοσίευσε πάνω από 40 άρθρα σε διάφορα διεθνή περιοδικά, επιμελήθηκε ή συμμετείχε σε 6 ψηφιακές εκδόσεις, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (περίπου 200 άρθρα) και είναι ενεργό μέλος σε 16 Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.