Την παράταση της διάρκειας της περιοδικής έκθεσης της εικαστικού Κατερίνας Ατταλίδου στο Κυπριακό Μουσείο, με τίτλο «Στον Ίδιο Τόπο», έως την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, ανακοίνωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Μέσα από μια ενότητα 86 υδατογραφιών, τοποθετημένων με ιδιαίτερη επιμέλεια εντός και εκτός προθηκών στους εκθεσιακούς χώρους του Κυπριακού Μουσείου, πλάι στα αντικείμενα με τα οποία σχετίζονται, η ζωγράφος προσεγγίζει τη μόνιμη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθοδηγούμενη από τους τόπους εύρεσης των αρχαίων εκθεμάτων. Ο τίτλος της έκθεσης, η οποία εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2023, δηλώνει τόσο τη συνύπαρξη των υδατογραφιών της με τα εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου, όσο και την παρουσία της κυριολεκτικά «στον ίδιο τόπο» όπου ανασκάφηκαν ή βρέθηκαν τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

Οι υδατογραφίες, συνοδευόμενες από τις αφηγήσεις της ζωγράφου για τους τόπους τους οποίους επισκέφθηκε και κατέγραψε, προβάλλουν τη φυσική, αρχαιολογική και ιστορική διάσταση κάθε τόπου, ως μια υπενθύμιση της σημαντικότητας και μοναδικότητας των φυσικών στοιχείων του νησιού και του πόσο αυτά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την κατανόηση τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Η αναζήτηση της ζωγράφου, το ταξίδι πίσω από κάθε της έργο, μας ωθούν να αφουγκραστούμε την αύρα του τόπου, γεφυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την «απόσταση» που δημιουργείται όταν ένα αρχαιολογικό αντικείμενο απομακρύνεται από τον τόπο εύρεσής του και μεταφέρεται στην προθήκη ενός μουσείου. Οι τόποι της Ατταλίδου προσφέρουν απλόχερα αλλά διακριτικά τη δυνατότητα μιας αλλιώτικης μουσειακής εμπειρίας. Παράλληλα μας παρακινούν να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους τόπους που μας περιβάλλουν. Τα έργα της αναδιπλώνουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα κάθε τόπου, τις απτές και τις άυλές του ποιότητες και υπενθυμίζουν ταυτόχρονα το ενιαίο και αδιαίρετο της Κύπρου.

Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για ξεναγήσεις και άλλα παράλληλα δρώμενα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων (www.culture.gov.cy/da) όπως και από τις σελίδες του Τμήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 8.00-18.00, Σάββατο: 9.00-17.00, Κυριακή: 10.00-13.00, Δευτέρα: κλειστό

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα: 8.00−20.00