Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανακοίνωσε την ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco, μετά και τη σχετική δήλωση της απερχόμενης Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Πρόκειται για τη δεύτερη ελληνική εγγραφή στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». Η πρώτη ήταν ο Πάπυρος του Δερβενίου.

Τον Νοέμβριο του 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνέταξε και υπέβαλε την πρόταση εγγραφής του μοναδικού για την Ήπειρο αλλά και παγκοσμίως συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, όπου το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο και ο τόπος που ο ίδιος ο Δίας αγάπησε και όρισε ως ιερό του!

Πρόκειται για μια εξαιρετική επιτυχία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αλλά και όσων στάθηκαν αρωγοί της σε αυτή την πολυετή προσπάθεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον Δήμαρχο Δωδώνης και σε όλους τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες που στήριξαν την Εφορεία σε αυτό το μεγαλεπήβολο εγχείρημα! Και βέβαια σε αυτή την σπουδαία στιγμή θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους ανθρώπους που πρώτοι πίστεψαν στη μοναδικότητα και σπουδαιότητα των μικρών αυτό μολύβδινων ελασμάτων, που φέρουν πάνω τους χαραγμένες τις αγωνίες των απλών ανθρώπων αλλά και πόλεων ολόκληρων: στον Σωτήρη Δάκαρη, στην Ιουλία Βοκοτοπούλου και στον Αναστάσιο-Φοίβο Χρηστίδη!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΦΑ Ιωαννίνων.

Περισσότερα για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου», εδώ.