Αετοί, σπουργίτια και κοράκια έχουν… χτίσει φωλιές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Περαστικοί που διέρχονται από την οδό Καρόλου Ντηλ μπορούν να τα δουν από κοντά και να τα παρατηρήσουν. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής και εγκατάσταση με τίτλο «Οιωνοί», του νεαρού καλλιτέχνη Νικόλα Μπαλτζή, που φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης νιώθει από μικρή ηλικία μία πολύ μεγάλη ταύτιση με τον αετό που είναι, όπως λέει, το ζώο-πνεύμα που εκφράζει τον χαρακτήρα του. «Αυτήν την ταύτιση ήθελα να εκφράσω στον κόσμο και να την εξιστορήσω μέσα από τα έργα μου. Εκτός όμως από το γεγονός ότι αυτή είναι η δική μου αφετηρία, αφήνω ελεύθερο όλο το πλαίσιο προς ερμηνεία, ώστε να το αναγνώσει ο καθένας ανάλογα με τη δική του συναισθηματική εμπειρία», δηλώνει ο Νικόλας Μπαλτζής στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχέδια ζωγραφικής φτιαγμένα με μελάνι και κάρβουνο εντυπωσιάζουν με το πόσο ρεαλιστικά έχουν αποτυπωθεί. «Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η βιωματική ταύτιση με το συγκεκριμένο πτηνό, το μελέτησα πάρα πολύ και έχω κάνει μαθήματα ανατομίας πάνω σε αυτό, κυρίως για να μπορώ να το ζωγραφίσω καλύτερα, αλλά και για να μπορέσουμε να γίνουμε ένα», αναφέρει ο κ. Μπαλτζής. «Εκτός από τον αετό, υπάρχει επίσης το σπουργίτι, αυτή η γλυκιά, όμορφη ύπαρξη, αλλά και το κοράκι, που έχει μία… μυστικιστική ενέργεια», συμπληρώνει.

Όσο για το περιβάλλον στο οποίο θα «ζουν» κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα πτηνά, το επιμελήθηκε ο Γιάννης Αργυριάδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ και τρέχει το project από την πρώτη στιγμή. «Υπάρχουν εγκαταστάσεις με φωλιές, αβγά και σχέδια, στους τοίχους, στο πάτωμα, ακόμη και κρεμασμένα από το ταβάνι…», είπε ο καλλιτέχνης, ευχαριστώντας τον κ. Αργυριάδη.

Ο Νικόλας Μπαλτζής είναι 26 ετών και τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών μόλις πριν από λίγους μήνες. Αν και ανάλογα με τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες ζωγραφίζει διάφορα θέματα, στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής του έκφρασης βρίσκονται τα πτηνά. «Από το πρώτο έτος που ήμουν στη σχολή μέχρι τώρα, δηλαδή εδώ και περίπου επτά χρόνια, ασχολούμαι σχεδόν αποκλειστικά με τα πτηνά. Αυτήν την έκθεση την οραματιζόμουν πάρα πολύ καιρό και επιτέλους ήρθε η στιγμή να την παρουσιάσω στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη έχει τον τίτλο «Οιωνοί», τον οποίο εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα. «Είναι η μελέτη που έκαναν οι άνθρωποι της αρχαιότητας ανάλογα με το πώς αλληλεπιδρούν τα πτηνά στο περιβάλλον. Δηλαδή σε σχέση με το πώς το πετάνε, το φτέρωμα ή τη συμπεριφορά τους, μπορούμε να κάνουμε μία ερμηνεία για το μέλλον ή και το παρόν», ανέφερε.