Μια βραχογραφία της 2ης χιλιετίας π.Χ., που εντοπίστηκε μέσα στο φαράγγι του Αγγίτη στην περιοχή του σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών και απεικόνιζε έναν ιππέα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Το αποτέλεσμα ήταν η μεταφορά, σε γιγαντιαία κλίμακα, του θέματος της βραχογραφίας στην πλαγιά απέναντι από το σπήλαιο, χαράζοντάς το στο έδαφος με πέτρες. Ανάμεσά τους οι καλλιτέχνες τοποθέτησαν φωτοβολταϊκές διατάξεις, έτσι ώστε ο νέος πλέον Ιππέας να φωτίζεται και τη νύχτα σαν ένας γήινος αστερισμός.

Η εγκατάσταση αυτή, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάζεται τώρα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) μαζί με επτά έργα ισάριθμων καλλιτεχνών της Τέχνης της Γης, της Land Art, όπως είναι γνωστή παγκοσμίως. Παράλληλα ερευνητικά Κέντρα προϊστορικών βραχογραφιών της Πορτογαλίας πρόσθεσαν στην έκθεση ψηφιακό υλικό από το άλλο άκρο της Μεσογείου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ιππέας – Αστερισμός Ιππέα. Προϊστορικές και Σύγχρονες παρεμβάσεις στο Τοπίο. Βραχογραφίες και Τέχνη της Γης» και διοργανώνεται από το ΛΕΜΜ-Θ σε συνεργασία με το 2ο και 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Επιπλέον, το ΛΕΜΜ-Θ, αναγνωρίζοντας στις εικαστικές χειρονομίες της Land Art πανάρχαιο τελετουργικό υπόβαθρο και στο αφαιρετικό σχήμα του προϊστορικού ιππέα από το φαράγγι του Αγγίτη ένα μοτίβο οικείο στα καλλιτεχνήματα της λαϊκής τέχνης, τοποθέτησε ένα αντίγραφο του Ιππέα στον τοίχο της αυλής του Μουσείου, στερέωσε μια λωρίδα μουσαμά κάτω από αυτό και καλεί τους επισκέπτες του, ιδιαίτερα τους μαθητές, να συναντήσουν τον χαράκτη της Εποχής του Χαλκού και τους σύγχρονους καλλιτέχνες, σχεδιάζοντας δικούς τους ιππείς!

Πότε και πού

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασ. Όλγας 68, Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2012 (9:00-15:00: κάθε μέρα εκτός Πέμπτης, 9:00-21:00: κάθε Τετάρτη).