Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου και προσκαλεί τα Μουσεία να συμμετάσχουν με σχετικές δράσεις.

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στο φετινό εορτασμό της Διεθνής Ημέρας Μουσείων με τις ακόλουθες δράσεις:

—Ελεύθερη είσοδος στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.

—Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ! Αρχαία μυστικά περιποίησης και ευεξίας», την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, ώρες 12:00-13:30, στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητάς του σχεδιάζει συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια με γενικό τίτλο ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ! Με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» οι αίθουσες του Μουσείου μεταμορφώνονται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης.

Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα «ανοίξουν» μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδίνοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή της Εύας Πάνου, Global Brand Training Senior Director της Apivita.

Για πληροφορίες / κρατήσεις, πατήστε εδώ.

—Τιμητική εκδήλωση: Μουσείο Καποδίστρια

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη, όπως κάθε χρόνο, τιμά έναν πολιτιστικό οργανισμό της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για το έργο του στη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στη φετινή εκδήλωση, ο τιμώμενος πολιτιστικός οργανισμός είναι το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το μοναδικό μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και την παρακαταθήκη του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831). Το μουσείο στεγάζεται στην παλιά εξοχική κατοικία και κτήμα των Καποδίστρια στη μέση Κέρκυρα, την «Κουκουρίτσα», η οποία έχει κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιώργης Μαγγίνης (Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη), Θανάσης Μακρής (Πρόεδρος ΔΣ του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών και Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας), Ντάρια Κοσκόρου (Διευθύντρια-επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια), και Ελένη Σταμπόγλη (Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Καποδίστρια»).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαΐου 2023, ώρα 19:30, στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.