Στο πλαίσιο των ενεργειών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής προχώρησε σε κατεδάφιση των απαλλοτριωμένων κτισμάτων επί της οδού Χειλίου και Αρχαίου Θέατρου, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022. Πρόκειται για τα όμορα κτίσματα στα βόρεια του αρχαίου θεάτρου, κάτω από τα οποία εκτείνεται το κοίλο του θεάτρου. Η Εφορεία προγραμματίζει την έναρξη της ανασκαφικής έρευνας στον χώρο εντός του 2023.

Το ιστορικό της έρευνας

Η ύπαρξη θεάτρου στις Αχαρνές ήταν γνωστή από δύο επιγραφές που είχαν βρεθεί παλαιότερα στην περιοχή και σήμερα φυλάσσονται στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα και στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών.

Το αρχαίο θέατρο εντοπίστηκε το 2007 κατά την επίβλεψη εκσκαφικών εργασιών από την τότε αρμόδια Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανέγερση οικοδομής σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος (νυν Αρχαίου Θεάτρου) 21, στο Ο.Τ. 66, στο κέντρο του σύγχρονου Δήμου Αχαρνών. Η ανασκαφική έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε τμήμα του κοίλου. Στο φως ήρθε πλήρης η μεσαία κερκίδα με 10 σειρές εδωλίων από ασβεστόλιθο, τμήμα άλλων δύο κερκίδων και μέρος της ορχήστρας. Το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου συνεχίζεται βόρεια κάτω από τα όμορα οικόπεδα, ενώ τμήμα της ορχήστρας και η σκηνή, εφόσον το θέατρο διέθετε, βρίσκονται κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου. Το μνημείο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ., ενώ ο χώρος ήταν σε χρήση έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας το 2008, το θέατρο καλύφθηκε για λόγους προστασίας.

Στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου που εντοπίστηκε το θέατρο.

Η ανεύρεση του αρχαίου θεάτρου στον πολυπληθέστερο δήμο της Αττικής κατά την Κλασική περίοδο αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, με μεγάλη προβολή από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.