Τον Φεβρουάριο του 2007, κατά τη διάρκεια εκσκαφής για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο στο κέντρο του σημερινού Δήμου Αχαρνών, αποκαλύφθηκε ένα μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας: Το θέατρο του αρχαίου αττικού δήμου των Αχαρνών.

Έκτοτε, η έρευνα έχει φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα με 11 σειρές καθισμάτων, τμήματα άλλων κερκίδων, μικρό μέρος του διαζώματος και της χαλικοστρωμένης ορχήστρας, καθώς και τον αποχετευτικό αγωγό του θεάτρου. Το υπόλοιπο τμήμα του μνημείου βρίσκεται κάτω από τα σύγχρονα κτίσματα.

Σε ποια φάση, όμως, βρίσκεται σήμερα το θέατρο ως προς την ανάδειξή του; Ποια βήματα έχουν γίνει και τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον; Στα παραπάνω απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μίχα, πρόεδρος της κίνησης πολιτών «Επισκήνιον», που, μεταξύ άλλων, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση ως προς τον θεσμό της υιοθεσίας του μνημείου μέσω καταβολής χρημάτων στον ηλεκτρονικό «κουμπαρά» του σωματείου «Διάζωμα». Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, με διαλέξεις, αλλά και με την παρουσίαση θεατρικού αναλογίου, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη Αχαρνής.

Ε.: Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το μνημείο; 

Α.: Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του οικοπέδου στο οποίο αποκαλύφθηκε το θέατρο και έχει οριστεί δικάσιμος (17/1/2017) για τον καθορισμό της τιμής αποζημίωσης των τριών άλλων ακινήτων με τα κτίσματά τους, κάτω από τα οποία εκτείνεται τμήμα του μνημείου. Το υπόλοιπο τμήμα βρίσκεται κάτω από την οδό Αρχαίου Θεάτρου (πρώην οδός Σαλαμίνος), όπου επίκειται μελέτη για την πεζοδρόμηση του αναγκαίου τμήματος για την αποκάλυψη του θεάτρου. Με πρωτοβουλία και δαπάνες του «Επισκηνίου», μέσω των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει στον ηλεκτρονικό «κουμπαρά» του σωματείου «Διάζωμα», υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και τη συνέργεια του Δήμου Αχαρνών, εξωραΐστηκε η πρόσοψη της περίφραξης του θεάτρου και έχουν αναρτηθεί έργα ζωγραφικής μαθητών σχολείων του Δήμου Αχαρνών σχετικά με το θέατρο, τα οποία επελέγησαν μετά από διαγωνισμό που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ε.: Τι προβλέπεται για το άμεσο μέλλον;

Α.: Πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάδειξη του θεάτρου ήταν, μετά από ενέργειες του «Επισκηνίου» και του πρώην βουλευτή Θανάση Κατσιγιάννη, η συμπερίληψή του ως επίκεντρου των πολιτιστικών διαδρομών του Δήμου Αχαρνών στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας το 2014. Έτσι το «Επισκήνιον», μέσω των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει στον «κουμπαρά» του «Διαζώματος», χρηματοδότησε την εκπόνηση μελέτης (master plan) με τον διακεκριμένο καθηγητή Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, τόσο αυτών που προβλέπονται για τις επενδυτικές προτεραιότητες, οι οποίες είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων όσο και, ενδεχομένως, άλλων κατάλληλων επενδυτικών προτεραιοτήτων. Η μελέτη υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί όταν καταθέσει τις προτάσεις της προς τον καθηγητή η κατ’ εξοχήν αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, πρόσφατα επισκεφθήκαμε την Υπουργό Πολιτισμού η οποία εξέφρασε απόλυτα τη βούλησή της για την επίσπευση όλων των αναγκαίων διαδικασιών σχετικά με την αποκάλυψη του μνημείου.

Ε.: Ποια τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν;

Α.: Τα βασικότερα προβλήματα, όπως προαναφέραμε, είναι η καταβολή της αποζημίωσης στα υπολειπόμενα ακίνητα (η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη) και η πεζοδρόμηση του αναγκαίου τμήματος της οδού Αρχαίου Θεάτρου για την αποκάλυψη του θεάτρου, ώστε να αρχίσουν οι ανασκαφές για την πλήρη αποκάλυψή του.

Ε.: Ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις του «Επισκηνίου»;

Α.: Το «Επισκήνιον», ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το σωματείο «Διάζωμα», να εμπνέεται από τον πρόεδρό του, Σταύρο Μπένο, και να πράττει ό,τι θεσμικά του επιτρέπεται. Κυρίως να έχει πάντα στο προσκήνιο το θέατρο και να ενεργοποιεί τους πολίτες με τις ποικίλες δράσεις του που πλέον έχουν θεσμοθετηθεί, όπως ο αρχαιολογικός ποδηλατικός γύρος, ο μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα το αρχαίο θέατρο, η ενεργή και υποστηρικτική συμμετοχή του στο εβδομαδιαίο τρίωρης διάρκειας εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Αχαρνών «Ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στον μαγευτικό κόσμο του Αρχαίου Θεάτρου», καθώς και στο ετήσιο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου του Δήμου Αχαρνών. Επιπλέον, να ενθαρρύνει τα σχολεία να υιοθετούν και να θέτουν υπό την προστασία τους το θέατρο, να πιέζει τους φορείς του Δημοσίου –τους μόνους κατά τον νόμο αρμόδιους– να δράσουν καταλυτικά (απαλλοτριώσεις, πεζοδρομήσεις, ανασκαφές). Και όλα αυτά γιατί στο «Επισκήνιον» έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι όταν αποκαλυφθεί πλήρως το σπουδαίο αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που με την ανεύρεσή του έδωσε ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα στον Δήμο μας, και αποδοθεί στην πόλη μας αποκαταστημένο, θα αλλάξει το προφίλ των Αχαρνών σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η δρ Αναστασία Λαζαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η αρχαιολόγος Μαρία Πλάτωνος-Γιώτα που ανακάλυψε το μνημείο και ο Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συντονίζει ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος. Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο διάρκειας 30 λεπτών, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη Αχαρνής, σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Χρήστου Λεοντή. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Νίκος Ορφανός, καθώς και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Λαμβάνει επίσης μέρος το Moυσικό Σύνολο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών (Θανάσης Κατάρας-φλάουτο, Νίκος Μπουρνέλης-πιάνο, Μιχάλης Σωτηράκης-μπουζούκι, Κώστας Χατζηγεωργίου-κιθάρα).

Η είσοδος στην εκδήλωση και στο θεατρικό αναλόγιο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.