Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας (29/1), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 (ώρες 10:00-13:00), πολιτιστικό περίπατο, για οικογένειες, στο Λωβοκομείο της Χίου.

Χτισμένο για την καταπολέμηση της νόσου του Χάνσεν, το Λωβοκομείο αναφέρεται ως το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα της Ελλάδας, με συνεχή παρουσία περίπου έξι αιώνων, από τον 14ο αιώνα που ιδρύθηκε από τους Γενοβέζους έως τα μέσα του 20ού αιώνα που διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του. Στη μακραίωνη ιστορία του, επηρεάστηκε από όλα τα σημαντικά γεγονότα του νησιού όπως η Σφαγή της Χίου (1822) και ο καταστροφικός σεισμός του 1881.

Η ξεναγός Δέσποινα Μακρίδη θα δώσει στους συμμετέχοντες γενικές πληροφορίες για την ιστορία του Λωβοκομείου καθώς και κτισμάτων που συνδέονται με αυτό, ενώ ο εκπρόσωπος του ΕΕΑΣ Κοφινά-Σήφι, Μπάμπης Κοιλιάρης, ζωγράφος, και θεατρικός συγγραφέας, θα παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ασύλου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, της κοιλάδας της Υπακοής όπου είναι χτισμένο. Σημείο έναρξης του περιπάτου είναι η περιφερειακή οδός Χίου στον δρόμο του Λωβοκομείου (περιοχή Κοφινά).

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

-Για τη διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής των Μαστιχοχωρίων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, θα υπάρξει λεωφορείο. Για το λεωφορείο, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

– Για όσους επιθυμούν να έρθουν με δικό τους μέσο θα πρέπει να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης του περιπάτου στις 11:00. Λόγω απρόσμενων καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο, συνιστάται η επικοινωνία με το Μουσείο Μαστίχας Χίου μία ημέρα πριν από τη δράση.