Υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία που κατήρτισε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, χάρη στη συμφωνία αυτή, επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα 161 αρχαιότητες του Κυκλαδικού πολιτισμού, μοναδικής αρχαιολογικής και επιστημονικής αξίας, που βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για 161 αριστουργήματα τα οποία περιλαμβάνουν μοναδικής τέχνης ειδώλια, αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα.

Πολλά από τα αντικείμενα της συλλογής, λόγω του τύπου και των διαστάσεών τους, αποτελούν παγκοσμίως εξαιρετικά σπάνια ή ακόμα και μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας, παρέχοντας νέα δεδομένα στην επιστημονική γνώση για την εξέλιξη της πρωτοκυκλαδικής τέχνης κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή, σε αριθμό τεχνουργημάτων, που επαναπατρίζεται χωρίς δικαστική εμπλοκή ενισχύοντας τη φυσιογνωμία της Ελλάδας ως πρωτεύουσας δύναμης στα θέματα διεκδίκησης και επαναπατρισμού των αγαθών της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αλλά και ως σύγχρονης χώρας με εξωστρεφή μουσειακή πολιτική, που υποστηρίζει τη διεθνή προβολή του πολιτισμού της, αντανακλώντας έτσι το αξιακό σύστημα ενός ανεπτυγμένου κράτους με εγνωσμένο πολιτιστικό υπόβαθρο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.