Ξεκινάει αύριο η αποστολή εξερεύνησης στο βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας, στον Γουργούθακα. Η ελληνική σπηλαιολογική κοινότητα με την υποστήριξη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και σπηλαιολογικών συλλόγων οργανώνει την εξερεύνηση και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαθύτερου σπηλαίου της Ελλάδας.

Το βάραθρο Γουργούθακας στα Λευκά Όρη έχει συνολικό βάθος 1.208 μέτρα και καταλήγει σε λίμνη στην οποία σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί υποβρύχια σπηλαιοξερεύνηση για πρώτη φορά. Κατάδυση θα πραγματοποιηθεί επίσης στο βάθος των -730 μ. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανακάλυψη ανεξερεύνητων τμημάτων του βαράθρου. Επιπλέον θα υπάρξει επιστημονική μελέτη του σπηλαίου, καθώς και λεπτομερής φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση. Η αποστολή αποτελείται από Έλληνες σπηλαιοεξερευνητές, καθώς και επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη γεωλογία των σπηλαίων και στη βιοσπηλαιολογία.

Οι στόχοι τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, όταν σπηλαιοεξερευνητές από όλη την Ελλάδα συμφώνησαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 ξεκινάει η κύρια φάση του εγχειρήματος. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, θα μεταβούν από τη Σούδα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και από εκεί στην είσοδο του Γουργούθακα σε υψόμετρο 1.600 μ.

Προηγήθηκε προαποστολή στην περιοχή του σπηλαίου τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους για να εξασφαλιστεί από τους σπηλαιοεξερευνητές το νερό της κύριας αποστολής. Μία από τις βασικές δυσκολίες στην περιοχή της εξερεύνησης είναι η έλλειψη νερού. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από ένα γειτονικό σπήλαιο, από όπου οι σπηλαιοεξερευνητές το άντλησαν από βάθος 60 μέτρων και το αποθήκευσαν για την αποστολή του Αυγούστου.

Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι ο Δήμος Αποκορώνου και πολλοί ιδιώτες που με τις χορηγίες τους συνετέλεσαν στην άρτια προετοιμασία της αποστολής.

Στο τέλος της εξερεύνησης, στις 13 Αυγούστου 2022, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αποστολής στο Μελιδώνι του Δήμου Αποκορώνου, καθώς  και δημοσίευσή τους σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.