Σε σπήλαιο στα περίχωρα της πόλης Manaria στην Ισπανία, ερευνητές εντόπισαν, εντελώς αναπάντεχα, ξεθωριασμένες απεικονίσεις αλόγων και αποτυπώματα χεριών ηλικίας περίπου 25.000 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το σπήλαιο είχε ερευνηθεί από σπηλαιολόγους στη δεκαετία του 1970, οι οποίοι δεν είχαν αντιληφθεί τις εντυπωσιακές βραχογραφίες.

Η ανακάλυψη έγινε όταν δύο επιστήμονες, ο Diego Garate Maidagan του Αρχαιολογικού Μουσείου της Biscay στο Μπιλμπάο και o Joseba Rios-Garaizar του Ινστιτούτου Max Planck, ανησυχώντας ότι η δραστηριότητα σε κοντινό λατομείο είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος του σπηλαίου του Askondo, αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν κάποιο μέρος από το αρχαιολογικό υλικό ήταν ακόμα άθικτο.

Επισκέφθηκαν λοιπόν το σπήλαιο και άρχισαν να ερευνούν για οστά, λίθους και άλλα αντικείμενα. Καθώς κατευθύνονταν προς την έξοδο του σπηλαίου, παρατήρησαν τις απεικονίσεις που στο παρελθόν είχαν περάσει απαρατήρητες από όσους είχαν ερευνήσει το μέρος.

Προς το παρόν έχουν γίνει μόνο προκαταρκτικές μελέτες των απεικονίσεων. Στο προσεχές μέλλον θα γίνει λεπτομερής επιθεώρηση όλων των τοιχωμάτων του, μήκους 300 μέτρων, σπηλαίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δοκιμαστικές ανασκαφές για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ίχνη κατοίκησης σύγχρονα των απεικονίσεων.