Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στους σχεδόν τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Unesco.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες», επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της. Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.

«Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. «Η πολιτιστική κληρονομιά, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος», πρόσθεσε.

Στα μέσα Απριλίου, ο Λαζάρ Ελουντού Ασόμο, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είχε δηλώσει ότι περίπου 100 πολιτιστικά μνημεία είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί, ανάμεσά τους «ιστορικά μνημεία, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο και τον 12ο αιώνα, και άλλα της σοβιετικής εποχής».

«Επίσης υπάρχουν εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί με μοναδικά αντικείμενα, θέατρα όπως αυτό της Μαριούπολης, βιβλιοθήκες και άλλα κτίρια με αρχεία, κτίρια που ανεγέρθηκαν στο απόγειο της ιστορίας της Ουκρανίας», είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας τις καταστροφές «δραματικές».

Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ.

Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.

Για να δείτε τον κατάλογο με τα μνημεία, που ενημερώνεται κάθε εβδομάδα, πατήστε εδώ.