Μια εικαστική έκθεση-απόδοση τιμής στους Φιλέλληνες εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Τριάντα Έλληνες καλλιτέχνες με έργα τους αναφέρονται στην συμβολή των Φιλελλήνων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Η έκθεση με τίτλο «ΜΕMORIAL, με αφορμή ένα μνημείο για τους Φιλέλληνες», σχεδιάστηκε ως επίλογος μια σειράς αφιερωμάτων και εκθέσεων πάνω στην Εθνική Παλιγγενεσία. Παράλληλα όμως, η έκθεση λειτουργεί και ως αναστοχασμός πάνω στην έννοια του Χρέους προς όσους συμπορεύθηκαν με τους Έλληνες στον δύσκολο αγώνα, ως μια έκθεση που τιμά τη Μνήμη.

Σκοπός της, λέει η εικαστικός Ράνια Καπελιάρη που είχε την ιδέα και οργάνωσε την έκθεση, είναι «να δοθεί στους μυημένους σε ιστορικά θέματα η ευκαιρία να δουν “με τα μάτια της τέχνης” και στους φίλους των εικαστικών να αντλήσουν ιστορικές γνώσεις». Για το κοινό, η έκθεση αυτή προτείνεται σαν μια διπλή απόλαυση για τέχνη και γνώση και για τους καλλιτέχνες, μια διαδικασία συμμετοχής στην ιστορική μνημόνευση και απόδοση τιμής.

Η ομάδα των εικαστικών που μετέχει στην έκθεση αποτελείται και από ώριμους αλλά και νεότερους δημιουργούς, ζωγράφους, γλύπτες, χαράκτες, οι οποίοι αφού μελέτησαν αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία επέλεξαν το θέμα που περιγράφει καλύτερα την έννοια της «θυσίας». Δρόμοι και μνημεία στο όνομα αυτών των Φιλελλήνων, στις περιοχές κυρίως των μαχών που συμμετείχαν, ήταν άραγε αρκετή απόδοση τιμής; (Ν. Κληρονόμος, Ρ. Καπελιάρη, Α. Χατζή)

Πολλά από τα έργα αναφέρονται στις εξέχουσες προσωπικότητες κάποιων γνωστών φιλελλήνων (Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Πεταλάς, Γ. Αδαμάκης, Β. Τσαλαματά, Σ. Λουμάκης, Γ. Αϊτινίδης), άλλα περιγράφουν πολεμικές επιχειρήσεις (Ρ. Καπελιάρη, Γ. Κοκκίνη, Τ. Δρογώση), άλλα μνημονεύουν λιγότερο γνωστούς φιλέλληνες και αναφέρονται γενικά στη Μνήμη (Α. Παναγόπουλος), και άλλα προσεγγίζουν εννοιολογικά τον Αγώνα με αναφορές σε σύμβολα και ιδέες, όπως η Ελευθερία, η Θυσία και η Αθανασία (Σ. Φώτης, Μ. Μανωλοπούλου, Μ. Γενιτσαρίου, Λ. Εγγλέζου, Α. Πετρίδης, Α. Λόη, Φ. Μουζακίτη).

Τέλος υπάρχουν και έργα που συνδέουν το φιλελληνικό κίνημα με αντιλήψεις που αναδεικνύουν την Αρχαία Ελλάδα σαν πολιτιστικό πρότυπο (Δ. Δαββέτας, Α. Δαούτη). Η έκθεση συμπληρώνεται με ένα έργο του Σπυρίδωνος Βικάτου, ενός εκπροσώπου της «Σχολής του Μονάχου», ενός σπουδαίου Ακαδημαϊστή ζωγράφου του περασμένου αιώνα, που μας χαρίζει ένα πορτρέτο του Ρήγα Φερραίου.

Η έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο (Β. Σοφίας και Ριζάρη 2) θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 09.00 έως τις 19.00, μέχρι τις 12 Μαΐου.