Ένα ελαιουργείο γίνεται Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και μία περιοχή που αντιμετωπίζει την ερήμωση, από ανθρώπους και από πολιτισμό αναγεννάται. Στην Κρήτη, στο Δρομόνερο των Χανίων συγκεκριμένα όπου βρίσκεται το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού  – έπαψε να λειτουργεί από το 1980 –  εγκαινιάζεται την Κυριακή η εναρκτήρια έκθεση του νέου «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» με περισσότερα από 250 έργα τέχνης ισάριθμων καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική, φωτογραφία, video – art και εγκαταστάσεις συνθέτουν το πανόραμα αυτής της έκθεσης με τίτλο «Μόνιμες Συλλογές Ι». Πρόκειται για μία συλλογή μάλιστα, που δημιουργήθηκε από την ευγενική προσφορά έργων τέχνης από τους δημιουργούς τους, αλλά και από χορηγούς, συλλέκτες, δήμους και από συνδρομές των μελών της λέσχης Φίλων του Ελαιουργείου. Μεταξύ των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται έργα τους είναι οι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Μαρία Κοκκίνη, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Χρήστος Μποκόρος, Ηλίας Παπαηλιάκης, Αντωνία Παπατζανάκη, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Αχιλλέας Φακιολάς, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βάσω Κατράκη κ. α.

Παράλληλες εκδηλώσεις οργανώνονται εξάλλου ως το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα:

26 – 31 Αυγούστου

Φεστιβάλ πολιτισμού, γης και τουρισμού.

29 Αυγούστου  – 2 Οκτωβρίου

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, σπουδαστών και νέων από την Ευρώπη και την Αμερική.

18 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια της έκθεσης «Γραφή και Ανάγνωση» στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων με τη συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών και μίας ποιήτριας.

2 Οκτωβρίου

Παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο «Περιγραφή εικόνας» από την χοροθεατρική ομάδα «Ηνεμόεις» της Μαρίας Μεντέζ στο «Ελαιουργείον».

17 Οκτωβρίου

Εορταστική λήξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.