Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» με μηνιαίες αναρτήσεις στη σελίδα της στο Facebook.

Για τον Απρίλιο του 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Μανθούλα Αναστοπούλου επιλέγει και σχολιάζει ένα αρωματοδόχο αγγείο (β’ μισό 4ου αι. π.Χ.) που βρέθηκε σε τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο το οποίο χωροθετείται στην περιοχή Δουρούτη εντός της Πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων. Στην εικονιστική παράσταση που το κοσμεί διακρίνεται ένα τύμπανο, μουσικό όργανο συνδεδεμένο συχνά με περίπλοκες τελετές λατρείας διαφόρων θεοτήτων του αρχαίου κόσμου. Η μικρή λήκυθος εκτίθεται στην Αίθουσα 5 για την Αρχαιολογία του θανάτου.

Στο εκκλησιαστικό ποιητικό-μελωδικό σύμπαν παραπέμπει μια εικονιστική λεπτομέρεια με τους προφητάνακτες και υμνογράφους Δαυίδ και Σολομώντα από παράσταση του Ευαγγελισμού (16ος αιώνας), που έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Φανή Λυτάρη. Η σκηνή προέρχεται από βημόθυρο τέμπλου της μονής Μακρυαλέξη στη Λάβδανη (Πωγώνι Ιωαννίνων) και εκτίθεται στην αφιερωμένη στους 15ο και 16ο αιώνες Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων. Η παρουσία των συγκεκριμένων προσώπων συνδέεται πολυπεπίπεδα με τα νοήματα και τις προεκτάσεις τους στην ερμηνευτική του Ευαγγελισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Απριλίου 2022 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (Ψηφιακή έκθεση – Δράση «Λεπτομέρειες») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email leptomeries 100@ gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.