Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει τον 4ο κύκλο της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός». Ο φετινός κύκλος (Μάρτιος–Μάιος 2022) επιχειρεί να φωτίσει τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο κατά τον 4ο και 5ο αιώνα.
Στην πρώτη τηλεδιάλεξη με τίτλο «The life and fate of statues in Late Antique Cyprus: a view from the capital», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, ο δρ Παναγιώτης Παναγίδης (University of Oxford) πραγματεύεται τη ζωή και την τύχη των αγαλμάτων την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας στην Κύπρο. Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα, θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3rADykU.
Aρχαιολογικές έρευνες στη Σαλαμίνα, πρωτεύουσα της Κύπρου από τα μέσα του 4ου αιώνα, έφεραν στο φως μεγάλο αριθμό μαρμάρινων αγαλμάτων: πεσμένα μπροστά από τις βάσεις τους, εγκαταλελειμμένα μέσα σε δεξαμενές και αποχετευτικούς αγωγούς, εντοιχισμένα ή θρυμματισμένα. Τα περισσότερα από τα αγάλματα αυτά ανασκάφηκαν στο συγκρότημα των δημόσιων λουτρών της πόλης κατά τον περασμένο αιώνα. Η καλή διατήρησή τους, τα επιγραφικά δεδομένα του κτηρίου, καθώς και η λεπτομερής τεκμηρίωση των ανασκαφών επιτρέπουν μία σαφή επισκόπηση της ζωής και της τύχης των αγαλμάτων αυτών κατά την περίοδο της Ύστερης Αρχαιότητας. Στην τηλεδιάλεξή του ο δρ Παναγίδης θα ξεδιπλώσει την ιστορία των αγαλμάτων της αρχαίας Σαλαμίνας, επανατοποθετώντας τα στο αρχιτεκτονικό και ιστορικό πλαίσιό τους, προκειμένου να διερευνηθεί η χρήση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα αγάλματα γίνονταν αντιληπτά από τις σύγχρονες με αυτά κοινωνίες.
Ο δρ Παναγιώτης Παναγίδης διετέλεσε British Academy Postdoctoral Fellow στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Junior Research Fellow στο Corpus Christi College στην Οξφόρδη κατά την περίοδο 2018-2021. Το διδακτορικό του από το Durham University είχε θέμα «The fate of statues: a contextualised study of sculpture in Late Antique Cyprus» και θα εκδοθεί σύντομα σε μονογραφία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην αρχαιολογία και στον υλικό πολιτισμό (material culture) της Μεσογείου κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, στα αγάλματα της Ύστερης Αρχαιότητας και στην κλασική αρχιτεκτονική και διάκοσμο. Εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς «Cyprus Archaeological Digitisation Programme» (CADiP).