Αρχαιολόγοι από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι (DCT Abu Dhabi) αποκάλυψαν ενδείξεις από τα αρχαιότερα γνωστά κτίσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία χρονολογούνται πριν περισσότερα από 8.500 χρόνια – τουλάχιστον 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Τα ευρήματα στο νησί Γάγα (Ghagha), δυτικά της πόλης του Άμπου Ντάμπι, αποκάλυψε λίθινες κατασκευές που συμβάλλουν περισσότερα στη συναρπαστική ιστορία των Εμιράτων.

Οι αρχαιολόγοι του Τμήματος  πραγματοποίησαν επιστημονική ανάλυση διαφόρων αντικειμένων τα οποία ήρθαν στο φως μετά την αποκάλυψη των κατασκευών. Ανάλυση θραυσμάτων ξυλάνθρακα με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα,έδειξε ότι οι δομές είναι τουλάχιστον 8.500 ετών – ‘καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ’ για τις παλαιότερες γνωστές κατασκευές των Εμιράτων, στο νησί Μαράουα.

Παλαιότερα ήταν αποδεκτό ότι οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, που αναπτύχθηκαν κατά τη νεολιθική περίοδο, ήταν ο καταλύτης για τη δημιουργία οικισμών στην περιοχή, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι νεολιθικοί οικισμοί υπήρχαν πριν από την έναρξη του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι ήταν οι τοπικές οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που οδήγησαν στην πρώτες εγκαταστάσεις στα σημερινά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντί να είναι άνυδρα και αφιλόξενα, τα νησιά ήταν κατά μία έννοια μια «εύφορη ακτή». Αυτά τα στοιχεία επαναπροσδιορίζουν τη θέση των νησιών του Άμπου Ντάμπι στην πολιτιστική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε: «Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν και έχτιζαν σπίτια εδώ πριν από 8.500 χρόνια. Οι ανακαλύψεις στο νησί Γάγα τονίζουν ότι τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας αποτελούν μέρος του DNA των κατοίκων αυτής της περιοχής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ευρήματα ενισχύουν την εκτίμηση της ιστορίας, καθώς και τις βαθιές πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων (του σημερινού χώρου) των Eμιράτων και της θάλασσας. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε στο Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι και ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε, να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε την ανεκτίμητη κληρονομιά μας ώστε οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές να μάθουν περισσότερα για το προγονικό μας παρελθόν».

Μέχρι τις ανασκαφές της Γάγα, οι παλαιότερες γνωστές κατασκευές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν στο νησί Mαράουα, επίσης στα ανοικτά των ακτών του Άμπου Ντάμπι. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τη Mαράουα, τα νέα στοιχεία από τη Γάγα υποδεικνύουν ότι τα νησιά του Άμπου Ντάμπι αποτέλεσαν κομβικό σημείο για την ανθρώπινη καινοτομία και εγκατάσταση κατά τη νεολιθική περίοδο – μια εποχή θεμελιωδών αλλαγών σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Οι κατασκευές που έχουν αποκαλυφθεί είναι απλοί στρογγυλοί χώροι, οι τοίχοι των οποίων είναι κατασκευασμένοι από πέτρα και διατηρούνται σε ύψος σχεδόν ένα μέτρο. Οι χώροι ήταν πιθανότατα σπίτια για μια μικρή κοινότητα που μπορεί να ζούσε στο νησί όλο το χρόνο. Στοςυ χώρους αυτούς βρέθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων λεπτοδουλεμένων λίθινων αιχμών από βέλη που θα χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι. Είναι πιθανό ότι η κοινότητα θα επωφελούνταν και από τους πλούσιους θαλάσσιους πόρους. Η διάρκεια ζωής του οικισμού είναι άγνωστη, αλλά μετά την εγκατάλειψή του, προφανώς ο χώρος παρέμεινε σημαντικό μέρος του πολιτιστικού τοπίου, καθώς πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια ένα άτομο θάφτηκε στα ερείπια των κατασκευών. Είναι μια από τις λίγες ταφές αυτής της περιόδου που είναι γνωστές στα νησιά του Άμπου Ντάμπι.

Οι έρευνες στο νησί Γάγα αποτελούν μέρος του αρχαιολογικού προγράμματος του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού  σε όλο το εμιράτο, και ανταποκρίνονται στην την αποστολή του οργανισμού να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προωθήσει την αρχαία ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Άμπου Ντάμπι. Το εμιράτο περιέχει μερικά από τα πιο πολύτιμα και μοναδικά πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα και ευρήματα στην περιοχή και διεθνώς. Εκτός από τα ευρήματα στα νησιά Γάγα και Μαράουα, στην δικαιοδοσία του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού εντάσσονται τα ερείπια ενός αρχαίου μοναστηριού στο νησί Σιρ Μπανί Γιας, καθώς και ο πολιτιστικός χώρος του Αλ Άιν, που περιλαμβάνει μια σειρά από οάσεις, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και φυσικές περιοχές και είναι εγγεγραμμένος από το 2011 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας περιλαμβάνουν επίσης τα μονοπάτια του Μειόκαινου (όπου σώζονται ίχνη κοπαδιού μιας εξαφανισμένης μορφής αρχαίου ελέφαντα, ηλικίας 6-8 εκατομ. χρόνων), το “φάλατζ” (αρδευτικό κανάλι) του Αλ Άιν που αποτελεί το αρχαιότερο παράδειγμα του αρδευτικού αυτού τύπου και έχει ηλικία 3.000 ετών, λίθινα εργαλεία που χρονολογούνται πάνω από 300.000 χρόνια πριν, από τη θέση Τζεμπέλ Χαφίτ (σύνολο που υποδεικνύει ότι τα Εμιράτα ήταν μια σημαντική οδός για τη διασπορά των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο), και ένα καλά διατηρημένο φρούριο της Εποχής του Σιδήρου που χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Χίλι 14 του Αλ Άιν. Μια σειρά από όψιμους προ-ισλαμικούς τάφους έχουν επίσης βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες στο Αλ Άιν.