Στον κατάλογο με τα αξιολογότερα μνημεία του κόσμου βρίσκεται από χτες η παλιά πόλη της Αλ Άιν, στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ). Η πόλη, που επιλέχθηκε λόγω των φυσικών ιδιαιτεροτήτων της και του αρχαιολογικού της πλούτου, αναγορεύθηκε σε Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά την 35η συνεδρίαση της παγκόσμιας επιτροπής της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά (Παρίσι, 19-29 Ιουνίου 2011) και είναι η πρώτη περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που τοποθετείται στην περίφημη λίστα.

Στα αξιοθέατα της Αλ Άιν συγκαταλέγονται οι αρχαιολογικές θέσεις Τζεμπέλ Χαφίτ, Χίλι, Μπιντάα μπιν-Σαούντ καθώς και διάφορες οάσεις, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον θεωρείται και το «φαλάτζ», το παραδοσιακό υδρευτικό σύστημα της περιοχής. Σημαντικό επίσης κρίθηκε και το γεγονός ότι στην Αλ Άιν επιβιώνουν έθιμα και κοινωνικές συνήθειες αιώνων. Παραδοσιακοί γάμοι, εκπαίδευση γερακιών, καμηλοδρομίες, αναπτυγμένη οικοτεχνία αποτελούν ακόμα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής

Μετά τις διεθνείς εξελίξεις, οι αρχές ευελπιστούν να προσελκύσουν στα εμιράτα και επισκέπτες που εκτός από τα προφανή – αγορές, διασκέδαση – θα αναζητήσουν να γνωρίσουν σε βάθος τον πολιτισμό της περιοχής. Ήδη, εργασίες συντήρησης διενεργούνται σε χαρακτηριστικά κτίρια όπως το τζαμί και το φρούριο Τζαχίλι και η οικία Μπιν Χάντι στην Όαση Χίλι.