Ένα συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο το οποίο είναι αφιερωμένο στον τριακονταετή αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία εξέδωσε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης. Το συγκεκριμένο μετάλλιο, σύμφωνα με τον Γ. Τσούκαλη, θα απονεμηθεί σε όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι συμμετείχαν σε υποθέσεις που αφορούσαν στον πόλεμο κατά των αρχαιοκάπηλων, καθώς επίσης και σε όλους τους στενούς συνεργάτες και στους συνοδοιπόρους του, οι οποίοι έχουν συμβάλει ενεργά στον διαρκή αγώνα κατά των αρχαιοκαπήλων. Παράλληλα, όπως τόνισε ο εμπνευστής της ιδέας, το μετάλλιο πρόκειται να απονεμηθεί σε όλους τους δημοσιογράφους που έχουν στηρίξει και στηρίζουν τον αγώνα του.

Στη μία όψη του μεταλλίου απεικονίζεται ο Παρθενώνας, ενώ στην άλλη όψη του απεικονίζεται μια προτομή γενειοφόρου άνδρα και γίνεται αναφορά στις τρεις δεκαετίες, από το 1991 μέχρι το 2021, «που διαρκεί ο ρομαντικός αλλά και ιερός αγώνας κατά των λαθρέμπορων ιστορίας αλλά και εναντίον όλων των εθνικών μειοδοτών» επισημαίνει ο Γ. Τσούκαλης.

«30 χρόνια στη μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας. Τι έχει αλλάξει σε αυτά τα 30 χρόνια και τι έχει μείνει ίδιο;» Αυτή ήταν η ερώτηση που το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» έκανε στον Γ. Τσούκαλη με αφορμή την έκδοση του μεταλλίου του.

«Δεν άλλαξε κάτι θεαματικά προς το καλύτερο», τόνισε ο κ. Τσούκαλης. «Οι αρχαιοκάπηλοι συνεχίζουν τη δράση τους και πολλές αρχαιότητες ξενιτεύονται με προορισμό ιδιωτικές συλλογές και μουσεία έχοντας ως όχημα τους οίκους δημοπρασιών. Οξύμωρα από την άλλη, η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει τη διαρροή αρχαιοτήτων. Γίνεται πράγματι προσπάθεια με πολλή διάθεση από την ΕΛΑΣ και με σημαντικά αποτελέσματα, αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθούμε όλοι, να ενημερώνουμε τις αρχές για κάθε ύποπτη κίνηση που διαπιστώνουμε, ώστε και το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς να κάνει τη δουλειά του καλύτερα. Σε ό,τι με αφορά, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αρχαιοκαπηλία με πολλούς συνοδοιπόρους, έχοντας παράλληλα ως συμμάχους τη διάθεση και την εμπειρία. Ήδη κλείνουμε 30 χρόνια ενάντια στην αρχαιοκαπηλία έχοντας παραδώσει 16.537 αρχαιότητες στην πολιτεία» κατέληξε.

Συνέντευξη του Γιώργου Τσούκαλη στο περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» (τεύχος 130)