Την υψηλότερη τιμή κατακύρωσης για την ελληνική αγορά τέχνης και ανάμεσα στις 5 υψηλότερες παγκοσμίως πέτυχε το μνημειώδες έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Η Αποθέωση της Ομορφιάς» (370.680 ευρώ), σε δημοπρασία του Οίκου Βέργος, όπως αναφέρεται σε απολογιστικό σημείωμα του Οίκου για το 2021.

Επίσης στη διάρκεια του έτους σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για τον σύγχρονο δημιουργό με ευρέως αναγνωρισμένη πορεία στο εξωτερικό, Στήβεν Αντωνάκο, για το έργο «Λευκό εικονοστάσιο», η υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για το γλυπτό του πρωτοποριακού Takis «Signal [1974]», καθώς και η υψηλότερη τιμή πώλησης για χειρόγραφο μονόφυλλο του Καβάφη για το ποίημα «Che fece ….. il gran rifiuto», η οποία επιτεύχθηκε στην πρόσφατη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων.

Όπως επισημαίνεται επίσης, στην τελευταία δημοπρασία του έτους, και συγκεκριμένα αυτή της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, το ανανεωμένο κι ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων συλλεκτών για την εγχώρια εικαστική σκηνή επιβεβαιώθηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών ετών να αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ και το 80% των έργων να βρίσκουν αγοραστές.

Όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Βέργος, το 2021 καθιέρωσε επίσης μία νέα εποχή, όπου φυσικές και διαδικτυακές δημοπρασίες θα αλληλοσυμπληρώνονται με επιτυχία, με ενδεικτικό παράδειγμα τη νέα κατηγορία δημοπρασιών που εγκαινίασε ο Οίκος την άνοιξη. Πρόκειται για τις ζωντανές δημοπρασίες χωρίς παρουσία κοινού, αλλά με δυνατότητα παράλληλης διαδικτυακής παρακολούθησης και συμμετοχής, με πρωτότυπα έργα μεγάλων καταξιωμένων δημιουργών σε προσιτές τιμές εκκίνησης, η οποία βρήκε ένθερμη ανταπόκριση από το κοινό καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην ελληνική αγορά Τέχνης.

To 2021 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς προκλήσεις και ανατροπές αλλά και από τη δυναμική επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων, με έμφαση στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Σημαντική στιγμή της χρονιάς, τόσο σε εταιρικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, είναι η επιτυχία της φιλανθρωπικής δημοπρασίας για την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κτήμα ΣΚΟΥΡΑΣ. Μέσω αυτής συγκεντρώθηκε ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό που προσφέρθηκε εξολοκλήρου στην εταιρεία για την υποστήριξη των σκοπών της και για την απρόσκοπτη συνέχιση του αξιέπαινου έργου της, αναφέρει ο κ. Βέργος.