Το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες απέκτησε το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ «Jeune homme à sa fenêtre» (Νεαρός στο παράθυρό του) του 1876 έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Πέμπτη σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικής τέχνης του οίκου Christie’s.

Σε δήλωση μετά την πώληση, ο Σκοτ Άλαν, επιμελητής έργων ζωγραφικής στο Μουσείο Γκετί, χαρακτήρισε τον πίνακα «αριστούργημα».

Με την πώληση καταρρίφθηκε το ρεκόρ για έργο του Γάλλου καλλιτέχνη, με την προηγούμενη υψηλότερη τιμή σε δημοπρασία, 22 εκατομμύρια δολάρια, να έχει διατεθεί για τον πίνακα «Rising Road» (1881), που πουλήθηκε σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο το 2019.

Το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ πουλήθηκε μαζί με άλλους 22 πίνακες από τη συλλογή του μεγιστάνα του πετρελαίου στο Τέξας Έντουιν Κοξ, ο οποίος πέθανε το 2020.

Η δημοπρασία, η οποία περιελάμβανε επίσης έργα των Βίνσεντ βαν Γκογκ και Εντγκάρ Ντεγκά, απέφερε συνολικά 332 εκατομμύρια δολάρια.

Στο «Jeune homme à sa fenêtre», ένας άντρας, τον οποίο εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από τον αδερφό του, εμφανίζεται να κοιτάζει έναν δρόμο του Παρισιού. Είναι το πρώτο έργο του που μπαίνει στη συλλογή του Γκετί, το οποίο θα το παρουσιάσει το 2022.

Ο Καγιεμπότ δημιούργησε το έργο σε μια σημαντική στιγμή στην πρώιμη καριέρα του. Είναι μία από τις τρεις εσωτερικές σκηνές στις οποίες ο καλλιτέχνης απεικόνισε τα μέλη της οικογένειάς του (τα άλλα έργα βρίσκονται σε μουσείο του Τόκιο και σε ιδιωτική συλλογή).

Και οι τρεις πίνακες προβλήθηκαν σε μια ιστορική έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης του 1876 στο Παρίσι.