Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις, αποθαρρημένος από τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Πορτογαλία, ακύρωσε τη δημοπράτηση στο Λονδίνο των 85 έργων τέχνης του Καταλανού ζωγράφου Xουάν Μιρό, την οποία η κεντροδεξιά κυβέρνηση επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί για να τονώσει με ρευστό τα κρατικά ταμεία.

Η πορτογαλική δικαιοσύνη αποφάσισε να επιτρέψει την πώληση της συλλογής των πινάκων, τασσόμενη υπέρ της κυβέρνησης και απορρίπτοντας την προσφυγή βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας με αίτημα τη ματαίωση της δημοπρασίας— αλλά παρά την απόφαση αυτή, η δημοπρασία τελικά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τον οίκο Κρίστις.

Η διεύθυνση του οίκου αιτιολόγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενη «δικαστικές αβεβαιότητες» που έχει προκαλέσει «μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της πορτογαλικής δικαιοσύνης και στην οποία ο οίκος Κρίστις δεν ενεπλάκη».

«Έχουμε την ευθύνη έναντι των πελατών μας να τους μεταβιβάζουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας» εξήγησε ο οίκος σε δελτίο τύπου που εξέδωσε.