Μία ακόμα έκθεση αντάξια προηγούμενων που έλαβαν χώρα στον εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο Κρήτης, με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, της Κρητικής Σχολής και των πορτρέτων Φαγιούμ διοργανώνουν η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και ο Δήμος Ηρακλείου.

Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Πέραν του προαναφερόμενου χαρακτήρα της, οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με εικόνες και κείμενα, με ιερά κειμήλια και άλλα ιστορικά τεκμήρια που θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου των διαδοχικών Κρητικών Επαναστάσεων του 19ου αιώνα. Ένα γεγονός ύψιστης  ιστορικής σημασίας που θα διευκολύνει αφενός στη στερέωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και αφετέρου στην πρόκληση ιστορικών αναζητήσεων και προβληματισμού γενικότερα, ενισχύοντας τη ρήση του Ευρυπίδη «όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 19:00, και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021.

Συντελεστές της έκθεσης

Γενικός συντονισμός δημιουργίας εκθεσιακού χώρου – εκπόνηση και εκτέλεση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης:  Ηλίας Παπαγεωργίου (Συντηρητής αρχαιοτήτων, μουσειολόγος), Παντελής Φελέρης (Συντηρητής αρχαιοτήτων αρχιτέκτων, μουσειογράφος), Φοίβος Παπαγεωργίου (γραφιστικά), Αθανάσιος Τσουπάκης (ειδικές κατασκευές).

Επιστημονικοί συνεργάτες: Ζαχαρίας Αντωνάκης (Ιστορικός-Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μαρίνα Δετοράκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Ελευθερία Ζέη (Επίκουρη Kαθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤμήμαΜουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Εν Χορδαίς»).

Στην έκθεση παρουσιάζονται εκθέματα από τις συλλογές Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, Γεωργίου Μπαλαφούτη, ενώ ψηφιακό υλικό έχει παραχωρηθεί από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Μετάφραση: Δήμητρα Σπυροπούλου.