Τα γερμανικά φιλελληνικά φυλλάδια και απομνημονεύματα Γερμανών φιλελλήνων, μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα οποία εξέδωσε η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:30 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής).

Η έκδοση των κειμένων πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, και η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στη σειρά περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδόσεις:

—Johann Wilhelm August Streit, «Η Κωνσταντινούπολη κατά το έτος 1821». Ο συγγραφέας μεταφέρει τα γεγονότα και τις διώξεις που υπέστη ο χριστιανικός-ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την είδηση της εισβολής του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821.

—Adolph von Lϋbtow/Ludwig von Bollmann, «Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά το έτος 1822». Πρόκειται για το ημερολόγιο του Πρώσου αξιωματικού Adolph von Lϋbtow, με αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, που δημοσιεύθηκε στη Βέρνη το 1823, σε διασκευή του Ludwig von Bollmann.

—«Οι περιπλανήσεις του Gustav Feldham». Με βάση μια πρωτότυπη επιστολή του Gustav Feldhann, υπασπιστή του στρατηγού Normann, ο συντάκτης του κειμένου καταγράφει τα γεγονότα των δύο πρώτων χρόνων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, εμπλουτίζοντάς τα με υλικό που αντλεί από διαφορετικές πηγές.

—Wilhelm Traugott Krug, «Η αναγέννηση της Ελλάδας». Μετάφραση της δεύτερης εμπλουτισμένης έκδοσης του φυλλαδίου «Griechenlands Wiedergeburt. Ein Osterprogramm zum Auferstehungsfeste» του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας Wilhelm Traugott Krug, το οποίο εκδόθηκε την 1η Ιουλίου του 1821.

—Wilhelm Traugott Krug, «Η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής υπόθεσης». Πρόκειται για το φυλλάδιο «Neuester Stand der griechischen Sache» του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας Wilhelm Traugott Krug, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1822.

—Carl Gerber, «Η Ελλάδα και ο αγώνας της». Μετάφραση της δεύτερης έκδοσης του φυλλαδίου «Griechenland und dessen zeitiger Kampf in seinem Ausgang und seinen Folgen betrachtet» που εξέδωσε ο Carl Gerber το 1822.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: o Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Θεμιστοκλής Π. Κοντογούρης και o Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Ernst Reichel.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τις ομιλίες του καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Μίλτου Πεχλιβάνου, για τη σειρά των γερμανικών φιλελληνικών εκδόσεων, της καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Ευθυμίου, σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία, και της μεταφράστριας των εκδόσεων Μαριάννας Χάλαρη, η οποία θα αναφερθεί στα ζητήματα απόδοσης των κειμένων που προέκυψαν κατά τη μετάφρασή τους.

Αποσπάσματα από τα έργα θα αναγνώσει ο ηθοποιός Jérôme Kaluta.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα γίνει κατόπιν δήλωσης στο e-mail: ku-s1@athe.auswaertiges-amt.de έως τις 10 Οκτωβρίου 2021.

Η προσέλευση θα ξεκινήσει στις 18:00, ενώ στην υποδοχή θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (έως έξι μηνών) ή αρνητικό μοριακό ή rapid test των τελευταίων 48 ωρών.