Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Για τον Σεπτέμβριο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Υπατία Φάκλαρη επιλέγει και σχολιάζει μια αποσπασματικά σωζόμενη ασβεστολιθική στήλη – ψήφισμα με το οποίο δημοσιοποιήθηκε η απελευθέρωση μιας δούλης από τον κύριό της, τον 2ο αιώνα π.Χ. Η επιγραφή βρέθηκε στο Βουλευτήριο του ιερού της Δωδώνης και εκτίθεται στην Αίθουσα 2 για τη «Διοικητική οργάνωση στην Ήπειρο» κατά την Αρχαιότητα.

Μια άλλη, προσδοκώμενη ωστόσο και συλλογική απελευθέρωση, αυτή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, υπολανθάνει στις συνδηλώσεις μιας αποτοιχισμένης  τοιχογραφίας του τέλους του 19ου αιώνα, από μια πλέον κατεδαφισμένη (το 1969) οικία που βρισκόταν στο πυκνοδομημένο εμπορικό κέντρο της υστερο-οθωμανικής πόλης. Η τοιχογραφία, την οποία επέλεξε και παρουσιάζει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου, είναι αντίγραφο εμβληματικού αναγεννησιακού έργου με θέμα τη μάχη στη Μουλβία γέφυρα μεταξύ Μ. Κωνσταντίνου και Μαξεντίου και υποδέχεται σήμερα τους επισκέπτες στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί επίσης τους «ψηφιακούς» επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία». Συγκεκριμένα, στο email leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και τη μικρή τους ιστορία, που αναρτώνται κάθε μήνα, και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση συντονίζει η δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.