Βιβλίο με τίτλο «Η ευρηματική αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων στη Λευκάδα» και συγγραφέα τη Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, αρχιτέκτονα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «FAGOTTO BOOKS».

Πρόκειται για μια δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) έκδοση για την πολιτιστική παράδοση της Λευκάδας που εξηγεί γιατί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών του νησιού αναπτύχθηκε μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Η έκδοση θα συμπληρώσει τον φάκελο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική να συμπεριληφθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης.

Για το βιβλίο

Το 1300 η ολοκληρωτική καταστροφή της αρχαίας πρωτεύουσας της Λευκάδας υποχρεώνει τους κατοίκους να μετεγκατασταθούν και να ζήσουν μέσα και γύρω από το Φρούριο. Μια περιοχή με ανυπέρβλητα περιβαλλοντικά προβλήματα σε συνδυασμό με τους πολλούς και μεγάλους σεισμούς.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς κατόρθωσαν οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και μέσα από μύριες δυσκολίες να συνθέσουν μια πρωτότυπη κατασκευή κτιρίων για να αντιμετωπίσουν το βασικότερο πρόβλημα, τους σεισμούς. Πώς μπόρεσαν μέσα από την πλήρη καταστροφή με εφόδια τη θέληση για ζωή, την πέτρα, το ξύλο, την αρχέγονη δομική παράδοση και την ευρηματικοτητά τους, να δημιουργήσουν. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι οι απαντήσεις στο πολύπλοκο αυτό θέμα, το οποίο κίνησε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και πέραν των ορίων της χώρας.