Ίρις Παναγιωτοπούλου, Χαρτογράφηση του οικισμού της Ύδρας. Τεκμήρια Ιστορίας, τόμ. Α’: Ο οικισμός, τόμ. Β΄: Τα κτίρια και οι ιδιοκτήτες, έκδ. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2021, 224 σελ. ISBN: 9786185509026

Πρόκειται για μια μελέτη της οικιστικής εξέλιξης της πόλης της Ύδρας, από τα τέλη του 18ου έως τα τέλη του 20ου αι., μέσα από τα τεκμήρια της ιστορίας.

Η συγγραφέας, δρ Ίρις Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο, περιγράφει με λεπτομέρεια την εξέλιξη της Χώρας της Ύδρας, από ορεινό περίκλειστο χωριό σε υπερήφανη πολιτεία ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε έναν πανέμορφο ιστορικό οικισμό.

Η πολύχρονη μελέτη της, στέρεα τεκμηριωμένη, παρουσιάζει το φυσικό τοπίο και την επίδρασή του στους οικιστές, τον τρόπο που ο οικισμός εξαπλώθηκε από το βουνό στην παραλία, αναγνωρίζει και συσχετίζει οικογένειες και κατοικίες και διερευνά την πολεοδομική διάρθρωση του οικισμού από παλιά μέχρι σήμερα. Τέλος, καταπιάνεται με τον εντοπισμό, την αναγνώριση και τη διασύνδεση κάθε κτιρίου με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν, παραθέτοντας πλειάδα φωτογραφιών, παλαιών και νέων. Η πλούσια τεκμηρίωση από τα αρχεία του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) και όχι μόνο, καθιστά το έργο αυτό «πηγή» για επόμενες μελέτες που σίγουρα θα προκύψουν.