Ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα, σε συλλογές και αρχειακά τεκμήρια, μουσεία νεότερης ιστορίας στην Ευρώπη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, προγραμματίζει να αναδείξει το περιεχόμενό του και να το κάνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μετά από διαγωνισμό, ανέθεσε στην εταιρεία PostScriptum την υλοποίηση του έργου «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για την Νεότερη Ελληνική Ιστορία». Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη διαδραστικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εφαρμογών για τη διαδικτυακή πρόσβαση στις συλλογές ιστορικών κειμηλίων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, πολλών και διαφορετικών ομάδων κοινού.

Το Μουσείο διαθέτει ήδη το σύστημα οργάνωσης και διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, στο οποίο θα συμπεριληφθούν επιπλέον τα 4.550 αντικείμενα που θα ψηφιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Μέρος της συλλογής θα γίνει διαθέσιμη διαδικτυακά στο κοινό μέσω της πλατφόρμας eMuseumPlus, την οποία θα υιοθετήσει το Μουσείο, καθιστώντας τις συλλογές του περισσότερο προσιτές και προσβάσιμες.

Επιπλέον, στο έργο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση του ιστότοπου, βάσει των νέων λειτουργικών απαιτήσεων. Η συνολική εικονική εμπειρία του επισκέπτη, μέσα από την παρατήρηση, την ακρόαση, την ανάγνωση και την ανάλυση έργων και τεκμηρίων, θα επιτρέπει την περιήγηση στις συλλογές του μουσείου με ποικίλους τρόπους συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Εικονικό Μουσείο με θεματικές εκθέσεις και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Μέσω μίας αισθητικά άρτιας και εύχρηστης πλατφόρμας παρουσίασης ποικίλων θεματικών εικονικών εκθέσεων, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνά τις συλλογές και τα αντικείμενα που «εκτίθενται» εκεί και παράλληλα να μαθαίνει για την ιστορία του κάθε αντικειμένου.

Στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, που αποτελεί παράρτημα του Μουσείου, θα υλοποιηθεί εφαρμογή διαδραστικής περιήγησης. Με αφορμή κάποιο αντικείμενο του χώρου, θα «ξετυλίγονται» μικρές ιστορίες, τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθήσει και στην ξενάγηση στο φυσικό χώρο μέσω της τεχνολογίας QR code.

Θα δημιουργηθούν, τέλος, εκπαιδευτικές εφαρμογές με θεματολογία από τη νεότερη ελληνική ιστορία για μαθητές και δασκάλους και εφαρμογές περιήγησης του εικονικού μουσείου για έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές. Μέσω των τελευταίων, ο χρήστης θα γνωρίσει την ιστορία πολλών αντικειμένων μέσω εμπλουτισμένων μέσων, θα μπορεί να κάνει εικονικούς περιπάτους στην Ύδρα και την Αθήνα του χθες και του σήμερα και να εξερευνήσει τη συλλογή μέσω θεματικών διαδρομών.

Στόχος του έργου είναι να προσφέρει καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά που διαθέτει το Μουσείο, να προάγει την επικοινωνία και τη μάθηση, να ενθαρρύνει τη συμμετοχικότητα και να ευοδώσει τον κοινωνικό διάλογο σχετικά με τους θησαυρούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.