Συνελήφθη τις πρωινές ώρες της 11ης Ιουνίου 2021 σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 59χρονος, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με άτομο που προβαίνει σε αναζήτηση αρχαιοτήτων, με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και κατέχει παράνομα αρχαία κινητά μνημεία, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή της Λακωνίας, εντόπισε τον 59χρονο και πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του, καθώς και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

–Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης χιλιετίας π.Χ.), με διακόσμηση από 16 μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης 5,5 εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της Μεσοελλαδικής ή της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

–Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθίσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους 6 εκατοστών.

–Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθίσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους 6 εκατοστών.

Βρέθηκαν, επίσης, 165 εκτυπωμένα φύλλα στα οποία απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα, πιθανές αρχαιότητες.

Η αρχαιολογική αξία των ανωτέρω κινητών μνημείων τεκμηριώθηκε από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, ο 59χρονος προέβαινε σε κατ’ εξακολούθηση παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, ιδιοποιούμενος αρχαιότητες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και διαφορετικές εποχές χρονολόγησης, τις οποίες παρέλειπε να δηλώνει στις αρμόδιες Αρχές.

Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.